Нацрада з питань телебачення та радіомовлення розбиратиметься з утисками свободи слова в Тростянці

04.04.2021

Група депутатів Тростянецької міської і Охтирської районної рад Сумської області звернулися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розібратися з можливими фактами цензури та утиску свободи слова в телерадіокомпанії «Тростянець», яка є комунальним підприємством Тростянецької міської ради Сумської області, пише ntgazeta.com.ua.

На цьому тижні відповідне Звернення підписали депутати Тростянецької міської ради – І. Борисенко, В. Бочкарьов, О. Кетов, С. Гребельний та Охтирської районної – В. Партала, С. Гончаренко і О. Курпіль. Документ направили відразу за двома адресами: у Київ – голові Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення О.В. Герасим’юк та в Суми – представнику Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Л.Л. Якубенко.

Нагадаємо, приводом до цього став випадок, коли трьом місцевим депутатам, які на початку березня отримали попередню домовленість з комунальним телеканалом про запис у одній з програм, раптом відмовили у наданні ефіру. Коли депутати прийшли до ТРК і запитали у головного редактора причину заборони, їм сказали: “Відповідь ми вам відправили листом”. А в листі написали, що, мовляв, у їхньому депутатському зверненні щодо надання телеефіру “відсутнє належне обгрунтування”, а тому “… відсутні підстави для задоволення даного депутатського звернення”.

Інна Борисенко

“Нове керівництво ТРК «Тростянець» в особі директора Смілянської О.В. проводить політику тотальної цензури на критичні матеріали щодо діяльності міського голови м.Тростянець Бови Ю.А. Між тим телерадіокомпанія є комунальною власністю громади Тростянця. По суті ж стала знаряддям пропаганди та боротьби з опонентами міського голови”, – коментує депутатка, лідер фракції «Наш край» в Тростянецькій міській раді Інна Борисенко.

До речі, це був не перший випадок, так би мовити, «зачищення ефіру» від опонентів чинної влади. Попередній керівник ТРК – сумчанин Юрій Дараган, у жовтні 2020 року поплатився своєю посадою саме за те, що з початком останньої виборчої кампанії почав укладати офіційні виборчі угоди з усіма кандидатами на посаду мера Тростянця, планував проведення телевізійних дебатів.

Юрій Дараган (по центру) під час звільнення (жовтень 2020 р.)

“Але одразу від влади пішли погрози, вимоги «не показувати інших»”, – згадує колишній керівник ТРК.

І Юрія Дарагана, який за три роки створив у Тростянці потужну телерадіокомпанію, звільнили, «зробивши винуватцем» за виникнення дебіторської заборгованості перед підприємством, що відповідає за подачу телесигналу. Хоча перед цим йому продовжили контракт.

На цю ситуацію була реакція і від Національної спілці журналістів України, яка закликала Тростянецьку владу не використовувати адміністративний ресурс для незаконного впливу на інформаційну політику телерадіокомпанії.

“Звільнення керівника телерадіокомпанії за лічені дні до голосування на місцевих виборах – це очевидна цензура, намагання зачистити ефір, – зазначав у жовтня 2020 року голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Посадовці мають визнавати, що владні повноваження – це не приватизація влади і право на свавілля”.

Випадок зі звільненням Юрія Дарагана теж наводиться у нинішньому Зверненні депутатів до Нацради.

Загалом, група депутатів Тростянецької міської і Охтирської районної рад просять вищий наглядовий та регуляційний державний орган України в галузі телерадіомовлення, провести перевірку в комунальному підприємстві Тростянецької міської ради «ТРК Тростянець» щодо дотримання нею законодавства у сфері телерадіомовлення. А також дати оцінку фактам утиску свободи слова та можливої цензури.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: