У Роменській громаді хочуть реформувати пожежну охорону

05.04.2021

Мова йде про об’єднання всіх пожежних команд громади в одну – місцеву пожежну охорону. Про це під час зустрічі з експерткою з цивільного захисту Програми «U-LEAD з Європою» Аґнєшкою ПЯСЕЦЬКОЮ зазначив заступник голови Роменської громади В’ячеслав ОВРАМЕЦЬ

«Ми маємо 9 місцевих пожежних команд на території наших старостинських округів, але ми хочемо їх об’єднати: плануємо створення місцевої пожежної охорони. У нас також є пожежні автомобілі в старостатах, але застарілі технічно, – зазначив В’ячеслав Оврамець. – Я думаю це питання актуальне для багатьох громад. Автомобілі працюють, зараз ми в процесі прийняття їх на баланс. Розглядаємо варіанти створення добровільних пожежних команд та закупівлю нової техніки за рахунок проєктів».

Під час консультації з керівниками громади Аґнєшка Пясецька ділилася варіантами створення та фінансування місцевої пожежної охорони. За її словами, неможливо отримати державне фінансування для місцевої пожежної охорони окрім субвенції на інфраструктуру, якщо вона в даному бюджетному році передбачена, та ДФРР. Ці кошти можна використати на техніку, будівлю та оснащення. Незалежно від юридичної форми організації, зарплата пожежників МПО виплачується, в першу чергу, з місцевого бюджету.

«Громада може розраховувати на фінансування інфраструктури, отримувати обладнання різними методами, тоді як винагорода – це обов’язкові витрати, включаючи додатки та коефіцієнти, що випливають із наказу Міністерства внутрішніх справ № 975, – розповіла експерт. – Єдина можливість заощадити на заробітній платі – розвиток пожежної охорони на основі добровольців. Можна також надавати платні послуги за умови створення окремого комунального підприємства. На це потрібна окрема ліцензія та виконання її вимог щодо рівня фахових знань та освіти кадрів».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: