Біля пам’ятника Михайлу Лушпі висадять 1000 кущів троянд

05.04.2021

Одним із питань порядку денного щопонеділкової апаратної наради стало надання пропозицій щодо озеленення Сум та розроблення проєктних ландшафтних композицій, яке КП «Зеленбуд» проводить спільно зі СНАУ.

Як повідомив директор КП «Зеленбуд» Володимир ЛАВРИК, спільно із Сумським національним аграрним університетом було опрацьовано три ландшафтних композиції площами 127 м2, 136 м2 та 32 м2. Вони будуть розташовані у напрямку вул. Г. Кондратьєва, у сквері «Дружба» та у парку ім. Івана Кожедуба.

«Підготовлено асортимент, який запропонований і є у наявності у нас і в СНАУ, підготовлена цінова пропозиція, залишилося порахувати тільки вартість робіт. Також зі СНАУ ми проводимо розробку квітникових композицій і вже розпочали підготовку по створенню нарисів для їх створення. Із фахівцями університету обговорюємо питання асортименту», – повідомив Володимир Лаврик.

Він додав, що також планується створення двох тематичних композицій до державних свят – Дня Конституції та Дня Незалежності України. Окрім того, працівники комунального підприємства разом із науковцями СНАУ підготували і направили до управління архітектури та містобудування пропозиції щодо озеленення основних вулиць міста.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив на тому, що робота в цьому напрямку має бути стратегічною: «У нашій ситуації потрібно застосовувати науковий підхід. У нас багато дерев, які або вражені хворобою, або в передаварійному чи навіть аварійному стані. Зрозуміло, що це іноді викликає непорозуміння з мешканцями. Наприклад, парк Кожедуба – поблизу оглядового колеса було видалено три сосни, п’ять ще залишилися. Минулими вихідними ми були там, оглянули їх, – вони всередині пусті. Для того, щоб нам їх прибирати – потрібно щось висаджувати. Багато дерев у парку треба замінювати. Також наша липова алея, яка під охороною держави і має відповідний статус, також потребує «модернізації». Те, що ви почали в минулому році між липами висаджувати маленькі дерева – потрібно зробити те ж саме, але по всіх вулицях міста».

Очільник обласного центру звернув увагу на вул. Харківську, де зроблено нову дорогу, а в подальшому ремонтуватимуть тротуари, відновлюватимуть фонтани та міст, але є проблемна ситуація з деревами, більшість з яких уже сухі.

Директор «Зеленбуду» зазначив, що ще минулого року разом із науковцями СНАУ було обстежено дерева по даній вулиці та висаджено іспанські платани у сквері по пр-т. Лушпи. Окрім того, зі спеціалістами опрацьовано питання висадки по цій вулиці червоних кленів.

Наразі ж на липовій алеї працівниками комунального підприємства проводиться пломбування дерев та підрізка крон. Окрім того, ведеться робота з висадки троянд у місті. Після проведення тендеру заплановано висадити 1000 кущів троянд біля пам’ятника Михайлу Лушпі поблизу парку «Казка».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: