У Сумах почали складати протоколи на продавців червонокнижних рослин

06.04.2021

Сьогодні, 6 квітня, працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області здійснили рейд на Центральному ринку м. Сум, з метою недопущення продажу рослин, занесених до Червоної Книги України.

Подібні перевірки місць реалізації продуктів сільгоспвиробництва та стихійних торгівельних точок на території Сумщини проводяться щовесни в рамках операції «Першоцвіт». Головною метою таких заходів є не стільки стягнення штрафу з продавців, скільки здійснення профілактичних заходів задля збереження червонокнижних видів. Найпоширенішою рослиною, яку масово знищують на теренах нашої області, є черемша. Лише кілька днів тому вона почала з’являтися у лісах і одразу потрапила на прилавки сумських базарників.

Як правило, торговці черемшею запевняють, що не знали про заборону продажу цієї рослини. Але як тільки рейдова група із журналістами з’явилася на ринку, всі швидко і масово почали збирати речі, а дехто навіть втік, покинувши не лише черемшу, а й інший свій товар. Це свідчить про те, що громадяни чудово знають, що ведмежу цибулю не можна продавати та свідомо йдуть на порушення вимог природоохоронного законодавства.

Але декого все ж вдається “упіймати на гарячому” під час збору або реалізації рослин, які перебувають під охороною.

Так, за останні кілька днів в рамках операції “Першоцвіт” екоінспектори склали 3 протоколи про адміністративні правопорушення, один з яких – під час сьогоднішнього рейду.

Слід зауважити, що розмір штрафу за продаж чи купівлю рослин, занесених до Червоної Книги України, складає від 1700 до 3655 гривень. Штрафи за збір таких рослин у місцях зростання нижчі: для громадян максимальна санкція становить 510 гривень, а для посадовців – 850. Але при цьому порушники мають ще й відшкодувати збитки, завдані знищенням ранньоквітучих рослин. Зокрема, лише один корінець черемші «коштує» 62 гривні.

Проте, яке саме покарання нестимуть “зелені браконьєри”, вирішуватиме не Держекоінспекція, а суд.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: