У полі на Білопільщині знайшли людські кістки

07.04.2021

Уродженка села Тучне, що у Миколаївській громаді, Валерія Ксенженко показала Суспільному поле, в якому, за словами місцевих жителів, розташовані давні кургани. Нині цю територію між селами Тучне і Товста обробляє місцева агрофірма.

Студентка Валерія живе в Сумах, у Тучне їздить до дідуся. Під час одного з візитів, наприкінці березня, у полі, що поблизу села, дівчина виявила кістки та викликала поліцію.

“Дідусь розповідав, що цим курганам сотні років. Мені стало цікаво, прогулювалася і вирішила: сходжу подивлюся. Прийшла – а тут така ситуація, що розораний він, і як виявилося потім, розорюється він вже десятки років. Для мене це стало шоком, тому що на людських кістках сіяти зерно, як на мене, це якось неправильно”, – говорить Валерія.

Василь Ксенженко – дідусь Валерії. Усе життя чоловік прожив у селі Тучне, випасав худобу неподалік курганів.

“У часи війни один курган використовувався зі стратегічною метою – там стояла вежа. Коли питав у людей, мені казали, що воїни поховані там у давні часи. Може, княжої доби, 500-1000 років, я думаю. Почали розорювати, як мені було 7-10 років, а потім далі, далі”, – розповідає пан Василь.

Григорію Галеті зараз 97. Раніше чоловік працював комбайнером. Згадує, що в роки Голодомору в бік курганів везли померлих.

“Знаю, я пацаном був, тут вуличка була, і під поле вранці заїжджали, вантажили мертвих, і везли хтозна-де, в той бік. Кажуть, що скотомогильники раніше були”, – розповів пан Григорій.

За інформацією Володимира Крупецьких, експертиза кісток, яку мали можливість зробити в поліції, встановила, що їм – мінімум 39 років, верхню межу назвати не можуть, тому нічого не коментують.

“Я особисто перевірила реєстр, який у нас є, пам’яток національного і місцевого значення, розташованих на території області та внесених до державного реєстру, з прив’язкою до с. Товста. Нині археологічні об’єкти та пам’ятки до цих переліків не внесені. З’ясувати належність території та знахідок можуть лише археологи, фахівці, які мають право візуального огляду, обстеження”, – розповіла Суспільному телефоном заступниця начальника відділу охорони культурної спадщини обласного управління культури Валентина Приймак.

Зараз на тій землі працює агрофірма “Вікторія” – обробляє паї. Вона користується ділянками на підставі договорів оренди, укладених з їх власниками.

“В агрофірмі відсутня будь-яка інформація чи документи, що на цих ділянках знаходиться курган чи будь-яке стародавнє заховання. Візуально навіть натяків на це немає. Також важливим є те, що жодна з земельних ділянок, якою користується агрофірма, не оглядалась поліцією за участю працівників агрофірми. Хоча є обов’язковим залучення до такого огляду тієї особи, яка нею володіє на момент такого огляду”, – йдеться у відповіді.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: