У Сумах працівники піцерії поскаржилися на трудове рабство

08.04.2021

До Управління Держпраці у Сумській області надійшло звернення від Олени (ім’я змінено), яка писала від імені всього трудового колективу. одного із закладів громадського харчування міста Суми – це була піцерія, яка користувалася популярністю серед жителів міста. Олена зазначила, що працює в закладі близько року, робочий день триває по 12 годин згідно графіку, який їй встановлює роботодавець, але заробітну плату їй та колегам виплачують менше «мінімалки». Вона просила Держпрацю допомогти відновити трудові права працівників у даному закладі.

Інспектори праці, ознайомились зі зверненням, вийшли на позаплановий захід державного нагляду (контролю) згідно процедури встановленої чинним законодавством. В ході інспекційного відвідування було встановлені ряд порушень нормативно-правових актів з питань трудового законодавства: в частині належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, організації робочого часу та часу відпочинку працівників та оплати праці, в тому числі проведення розрахунків при звільненні.

Умови праці людей просто вражали до глибини душі. Так прикро бачити, коли роботодавець зовсім не цінує свій колектив та нехтує обов’язками. Так один працівник, який працював за сумісництвом, кожного місяця відпрацювавши повну місячну норму праці, отримував за свою роботу 1000 грн., і така заробітна плата у жінки була протягом всього 2019 року. На питання інспектора: «Чому у працівника заробітна плата не відповідає розміру фактично відпрацьованого часу?» роботодавець просто відповів: «Так вона ж сумісник, навіщо їй платити більше?».

Вищевказаний заклад працював кожен день до 23 год 00 хв, але працівники, які працювали на вечірній зміні, ніколи не отримували заробітну плату за роботу у нічний час. Подібна ситуація була і зі святковими днями – їх також на підприємстві не оплачували.

За результатами інспекційного відвідування фахівці Держпраці склали акт, внесли роботодавцю припис та притягнули до адміністративної відповідальності керівника і головного бухгалтера.

У підсумку підприємство виконало вимоги припису в повному обсязі, надавши інспекторам праці підтверджуючі документи, серед яких були відомості на виплату коштів працівникам більш ніж на 100 000, 00 грн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: