Сумські хірурги похвалилися освоєнням сучасних методик оперативних втручань

08.04.2021

Відділення хірургії в КНП «Центральна міська клінічна лікарня» ще достатньо молоде – перших пацієнтів розпочало приймати у 2012 році. Проте із кожним роком його можливості розширюються та удосконалюються, щоб задовольнити пацієнтів в отриманні медичних послуг, не виїжджаючи до столиці чи Харкова.

– Наше відділення – загальної хірургії із проктологічними ліжками, – розповідає завідувач Олександр Курочкін. – Лікувальний процес включає планові та екстрені хірургічні втручання із використанням малоінвазивних та традиційних методів, в тому числі – для пацієнтів із судинними та проктологічними захворюваннями. До слова, ми приймаємо не тільки сумчан, але й жителів районів Сумщини та інших областей (недавно були прооперовані хворі із Полтавщини та Харківщини). У структурі відділення працює 10 хірургів (один із них – проктолог). Практично всі мають другу суміжну спеціальність (є лікарі УЗД, ендоскопісти, косметологи, судинні хірурги та ін.), п’ятеро лікарів атестовані на вищу категорію. Без перебільшення можу сказати, що у відділенні працюють ті, у кого від слова «хірургія» горять очі. Це дуже показово, адже пацієнти можуть не хвилюватися – вони у надійних руках! Медичні сестри – досвідчені та компетентні, на відмінно знають свою справу.

Спектр оперативних втручань – невідкладна хірургія у повному обсязі. Я досить часто відвідую закордонні клініки (у свій час практикував в Тунісі, працював по французькому протоколу) і якщо зрівняти їх рівень із нашим – то ми нічим не поступаємося аналогічному відділенню у Чехії чи Польщі. Це стосується і операцій, і обладнання. Будь-яка ситуація у нашому хірургічному відділенні завджди буде вирішена на користь хворого.

Серед досягнень – лапароскопічні втручання (холецистектомія, грижосічення, при абсцесах печінки за минулий рік було зроблено більше 30 операцій). Навіть банальний апендицит в 70% виконуємо лапароскопічно. Також проводимо ендоваскулярні втручання на судинах органів черевної порожнини, судинах кінцівок та черезшкірні черезпечінкові втручання на біліарній системі. На базі нашого відділення впроваджена ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (ЕРХПГ) – процедура, що має суттєве значення для діагностики та лікування захворювань жовчних потоків і жовчного міхура, печінки та підшлункової залози.

У найближчій перспективі плануємо відкрити в лікарні центр механічної жовтяниці – у цьому напрямку маємо серйозні напрацювання. Якщо раніше пацієнти з каменями в жовчних протоках відправлялися до Києва чи Харкова, то вже декілька років поспіль вони лікуються у нашому відділенні. У нас є чудовий ендоскопіст Сергій Желєзний, який компетентно виявляє проблему. Із механічними жовтяницями будь-якого генезу (пухлина, камені) ми розбираємося на місці! Камені видаляються малоінвазивним методом – ендоскопічно через мініатюрні проколи, при пухлинах встановлюються стенти, що відновлює відтік жовчі. Для кожного випадку є своє рішення. Важливо, що все вирішується малотравматично! Пацієнти знаходяться у відділенні всього 2-3 дні.

Ще у нашому доробку – більше 10 виконаних ендоскопічних дренувань кіст підшлункової залози. Це, без перебільшення, справжнє лихо сучасності – кількість гострих панкреатитів (запалення підшлункової залози) збільшується. Так як і їх наслідків – некрозів та кіст. Не на користь цьому екологія, нездорове харчування. Такі кісти ми дренуємо ендоскопічно – на відміну від відкритих втручань, коли лікування тривало 30-40 днів, пацієнта ставимо на ноги за 5-7 днів.

Що стосується панкреатитів, то за останні два роки відкритим методом ми прооперували лише двох хворих. Усіх інших пацієнтів із цією проблемою нам вдалося «витягнути» консервативно. У відділенні анестезіології є плазмаферез (процедура очищення крові), який виконується на ранніх етапах, що дозволяє зняти навантаження із печінки, нирок. Разом із плазмаферезом лікування вкладається в 15-18 днів.

Ми не боїмося нічого нового – на часі освоєння нової методики лазерної абляції печінки, яка вже запущена у Запоріжжі. Поки стажування на робочому місці зупиняє коронавірус.

Тож нове – ще попереду!

КНП “Центральна міська клінічна лікарня” Сумської міської ради

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: