У Сумах біля озера Чеха висадили майже 450 дерев різних порід

12.04.2021

На березі озера Чеха завдяки ініціаторам та партнерам акції «Greening of the Planet» було висаджено майже 450 дерев різних порід.

На початку березня у Конгрес-центрі СумДУ відбулася прес-конференція за участі ініціатора проєкту з озеленення планети Ганни КРИСЮК, де міська рада засвідчила свою готовність брати участь у екологічному заході.

Після цього розпорядженням міського голови Олександра ЛИСЕНКА було створено тимчасову робочу групу, яка займалася питаннями організації участі Сумської міської територіальної громади в акції «Greening of the Planet». До робочої групи ввійшли перший заступник міського голови Михайло БОНДАРЕНКО та заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО, співорганізатор акції в Сумській області Дмитро КУЛІБАБІН, представники структурних підрозділів міської та депутати, обласна державна адміністрація, СНАУ, компанія «Amber Wood», благодійний фонд «Меліос», Державна екологічна інспекція в Сумській області.

Завдяки спільним зусиллям провели роботу з розчищення території, запланованої під висадку. До прибирання залучалися департамент інфраструктури міста, КП «Зеленбуд», управління освіти і науки, КУ «Сумський міський центр дозвілля молоді». Також долучалися депутати та місцеві жителі.

Після цього управлінням архітектури спільно з викладачем СНАУ Тетяною МЕЛЬНИК розробили схему висадки дерев та список порід, які якнайкраще зможуть рости на березі озера Чеха. І вже 8 та 9 квітня КП «Зеленбуд» підготувало лунки для саджанців згідно зі схемою.

«Сумська міська рада підтримала цю ініціативу, адже територія, де сьогодні відбувається акція, згідно з Генеральним планом відведена саме для зелених насаджень. Ми зі свого боку працювали над підготовкою території для висадки, створювали усі необхідні умови для того, щоб проєкт реалізувався. Окрім того, долучилася велика кількість організацій нашого міста, депутати, мешканці будинків, які поруч, та просто небайдужі та екосвідомі сумчани. Я дякую кожному – особлива подяка організаторам та всім партнерам. І хочу зазначити, що на цьому акція не завершується. Адже далі триватиме робота, яка пов’язана із доглядом за рослинами. Це також вагома частина – зберегти те, що посаджено. Наше комунальне підприємство займатиметься поливом саджанців. І дуже добре, що у місті окрім скверу «Щастя» з’явиться однойменний парк», – сказав міський голова Олександр Лисенко.

Акція об’єднала велику кількість людей, завдяки зусиллям яких у парку «Щастя» висадили сосни, липи, катальпи, червоні клени, берези, верби загальною кількістю до 450 саджанців.

«Ця акція є не лише екологічною. Також вона має на меті згуртувати людей навколо екологічних проблем. Адже важливо не тільки брати у природи якісь певні ресурси, а й віддавати їх. Я дякую ініціаторам акції Ганні Крисюк та Сергію ГАЙДАЙЧУКУ за ідею, а всім локальним та всеукраїнським партнерам за величезний внесок в озеленення нашої планети», – зазначив співорганізатор акції в Сумській області Дмитро Кулібабін.

Висаджування дерев відбувалося в декілька етапів – від самого ранку до місця висадки привозили дерева та розміщували у лунках у відповідності до схеми висадки. Також працівники комунальних підприємств привозили воду та необхідний інвентар, організатори акції облаштовували зони для скринінгу температури та модерували учасників заходу.

«Все організовано з урахуванням того, що наша область знаходиться у «червоній» зоні епідемічної небезпеки – висадка дерев установами та організаціями відбувається за попередньо погодженим планом. Перші рослини висадили вже о 10:00, робота розпланована на увесь день. Це зроблено для того, щоб уникнути одномоментної присутності великої кількості людей. На місці чергують медичні працівники, які забезпечують учасників акції рукавичками, масками, атисептиками. Я дякую всім за розуміння та співпрацю, адже нам удалося зробити велику справу – створити ще одну зелену зону в нашому рідному місті», – підсумувала заступник міського голови Тамара Іщенко.

Міська влада, організатори акції та партнери також звернулися до всіх мешканців сусідніх будинків та тих, хто відпочиває на даній території, з проханням берегти природу та цінувати проведену роботу.

Зазначимо, що акція «Greening of the Planet» взяли 103 країни світу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: