У трьох містах на Сумщині — найвищі показники захворювання на COVID-19: чому вони ростуть?

13.04.2021

На сьогодні найвищі показники захворюваності на коронавірус фіксуються у трьох містах Сумщини. Про це в програмі “Українського радіо Суми” розповіла завідувачка відділення епіднагляду спостережень та профілактики інфекційних захворювань Сумського обласного лабораторного центру Галина Христенко.

У Лебедині рівень захворюваності на 1,7% вищий, ніж у середньому в області. Друге місце займають Суми, де він більший у півтора раза. Далі йде Глухів — 1,3%. Також, говорить Христенко, показники перевищені на Недригайлівщині та в Ромнах. “На Кролевеччині, Ямпільщині та Буринщині на цьому тижні відбулось незначне зниження захворюваності, що обнадійливо на сьогодні. Хочу звернути вашу увагу на те, що за весь минулий рік у нас захворіли близько 41 000 людей, а за три місяці і 10 днів квітня уже зареєстровано 24 500 випадків захворювання”, — сказала вона.

Чому така ситуація?

“Потрібно сказати, що деяка стабілізація відбулась в період зимового локдауну. Рівень захворюваності знизився — і у лютому він був дійсно меншим, ніж за попередній місяць. Однак другої половини місяця ситуація почала ускладнюватися. На сьогодні ми маємо, за березень і не повний квітень, майже 17000 захворілих. Чому, не зважаючи на те, що зараз введено локдаун, показники захворюваності не падають? Це пов’язано, в першу чергу, з тим що у нас є, так би мовити, потенціал епідемії”, — зазначила Христенко.

За її словами, якщо навіть люди припинили спілкування, то “протягом 14 днів будуть проявлятися випадки захворювань серед тих, хто уже проконтактував з хворими. Теоретично можна було у цей період загасити пандемію. Однак мешканці області продовжують спілкуватися. У декого інфекція перебігає з мінімальними проявами захворювання або взагалі безсимптомно і вони, не дотримуючись карантинних обмежень, продовжують розповсюджувати інфекцію серед населення”.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: