Сумські підприємці почали реєструватися на отримання 8 “карантинних” тисяч

20.04.2021

Від 19 квітня підприємці можуть реєструватися на отримання 8 тисяч “карантинної” допомоги, яку виплачуватимуть з держбюджету за простій під час дії “червоної” зони. Як розповіла Суспільному очільниця обласної організації підприємців Світлана Іченська, станом на 13.00 зареєструватися виходило не в усіх і не одразу.

“Портал “ДІЯ” не працює до цього часу. Лише з дуже важкими зусиллями, нечисленним підприємцям вдається подати на цей час. Дуже-дуже небагато людей змогли подати цю заяву, тому що портал “Дія” лежить”, — говорить Іченська.

За її словами, попри наявний перелік кодів підприємницької діяльності, на які поширюється допомога, остаточну відповідь, чи призначать виплату, підприємець отримає лише через додаток “ДІЯ”.

“У нашій організації — понад 1000 осіб-підприємців. З огляду на те, що 98% займаються роздрібною торгівлею, то вони підпадають по КВЕДАХ. Не підпадали тільки ті, що працювали з продуктовою групою товару або були такі випадки і зараз вони, мабуть, будуть: що у людей КВЕДИ стоять – основний КВЕД не той, який підпадає під допомогу. Тобто людина працює в сфері роздрібної торгівлі, а головний КВЕД – надання якихось послуг, які не підпадають під дію цієї допомоги. Тому вони минулого разу не отримували цю допомогу і зараз можуть не отримати”, — каже вона.

Заяву на отримання матеріальної допомоги треба подати впродовж 30 днів із моменту, коли область, де працює підприємець, потрапила до “червоної” зони. Для підприємців Сумщини кінцевим терміном буде 18 травня, оскільки до “червоної” зони область потрапила 24 березня.

Також закон, який набув чинності щодо підтримки бізнесу, дозволяє додатково отримати виплату з коштів місцевого бюджету. Рішення про її призначення та розмір мають визначити місцеві ради. У Сумах такого поки немає. Як сказала речниця міської ради Ольга Семениста, вони чекають на документи від Уряду, які б регламентували це питання.

У 2020 році Сумська міська рада, відповідно до змін, які були внесені парламентом і урядом до законодавства, звільнила підприємців від сплати за оренду землі за березень. А також надавались тимчасово пільги по сплаті єдиного податку – знижували його ставки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: