У Сумській обласній лікарні збудували кисневу станцію

20.04.2021

У Сумській обласній лікарні на Ковпака збудували кисневу станцію. Вона подаватиме речовину до всіх без винятку відділень. Проєкт виконали за гроші благодійного фонду “Технологія”.

З проєктом будівництва кисневої станції до благодійників звернулося керівництво лікарні. Планували так, аби потужностей обладнання вистачило для подачі кисню у всі відділення, каже заступниця головного лікаря Ольга Самойленко. Дотепер тут використовували кисневі концентратори, передає “Суспільне”.

“Можемо надавати допомогу якісніше, своєчасно, що стосується кисневої терапії. Це, перш за все, хворим на коронавірус, з області, тяжким, вкрай тяжким хворим, а також хворим в інших спеціалізованих відділеннях. У нас кожний день хворих, які потребують безпосередньо цієї кисневої терапії, тобто від апарату ШВЛ, – це 5-7. Наскільки, — на добу, на дві доби, відповісти вам ніхто не відповість. Від тяжкості, потреби для хворого”, — сказала вона.

Станцію подачі кисню на 34 точки змонтували за місяць. Її розмістили на території лікарні, за 30 м від стаціонару. Увесь комплекс робіт виконало спеціалізоване управління “ХІММОНТАЖ-14”. Як працює обладнання, розповів головний інженер підприємства Роман Романовський:

“У кріогенну місткість закачується рідкий кисень. Потім він поступає через киснепровід у випаровувач, перетворюється у газоподібний і подається вже до точок, куди потрібно. Це основна ємність для рідкого кисню, об’єм її — пів куба. Якщо тут закінчується, то вступають уже в роботу балони. 10 балонів по 40 л”.

Вартість проєкту – 1,5 млн грн. Що було найскладнішим у його реалізації, розповів директор Благодійного фонду “Технологія” Григорій Петренко:

“З минулого року велика складність – це завантаженість підрядних організацій, які мають допуск до роботи з киснем. Це виробництво і наявність запірної арматури для киснепроводів. Як з’ясувалося, на сьогодні — киснепровід — супер потрібний об’єкт для всіх лікарень. Ми працюємо за тристоронньою угодою. Укладаємо ці угоди з лікарнею, частково оплачуємо закупівлю матеріалів і актами уже потім закриваємо кінцеву здачу робіт. Остаточно розраховуємося, коли роботи здані повністю”.

Після підписання усіх актів виконаних робіт станцію здадуть в експлуатацію. За словами Ольги Самойленко, запрацювати вона має до кінця тижня.

В інфекційному відділенні обласної лікарні є 220 ліжок для хворих на COVID-19. 20 квітня вдень були зайняті 87 з них. 5 пацієнтів потребували кисневої підтримки.

За словами заступниці начальника обласного департаменту охорони здоров’я Галини Хомети, область на 87,5% забезпечена киснем. Із 2050 ліжок його мають — 1793, з яких 767 отримують централізований кисень. Решта 1026 обладнані кисневими концентраторами. Також до кінця тижня мають завершити роботи з проведення кисню в четвертій міській лікарні. Про це розповіла начальниця міського відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко. Там будують 40 кисневих точок.

Централізована подача кисню на 145 точок також є у п’ятій лікарні Сум. Для цього на початку 2020 року придбали кріогенну ємність за 3 млн 700 тис. грн. З яких 400 тис. грн – гроші з міського бюджету, решта – державні.

У Сумській райлікарні централізований кисень підведений до 94 ліжок. Три кріобалони придбали наприкінці 2020 року майже за 1 млн грн. Це були гроші державного та районного бюджетів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: