На Сумщині триває перепрофілізація шкіл-інтернатів

22.04.2021

Щодо реорганізації і подальшого існування Конотопської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів йшла мова на нараді при першому заступнику голови обласної ради Олександру Стрельченку. До обговорення долучилися представники Департаменту освіти і науки ОДА, управління майном облради, депутати.

Справа в тому, що згідно із Законом «Про повну загальну середню освіту», загальноосвітні школи-інтернати з 2020 року припинили набір учнів і засновники санаторних шкіл протягом року повинні змінити типи таких закладів.

Тож на нараді говорили про те, що головним завданням для керівництва закладу, який надає профілактичні, лікувальні та фізкультурно-оздоровчі заходи дітям з малими та затухаючими формами туберкульозу, є визначення нового алгоритму діяльності інтернату в сучасних умовах.

Наразі в закладі при проектній потужності 350 учнівських місць навчаються та оздоровлюються 262 дитини. Серед них двоє дітей-сиріт і 19 дітей, позбавлених батьківського піклування. 72 дитини з багатодітних сімей, 40 – з малозабезпечених сімей і 135 – із неповних сімей. Умови проживання тут наближені до домашніх, учні проживають у кімнатах по 2-3 особи. Окрім лікування та навчання тут працюють 22 гуртки за різними напрямками.

Директор інтернату Олександр Аптерман розповів, що матеріально-технічна база закладу одна з найкращих в області, а, можливо, і в Україні. Тут працює потужний педагогічний колектив та кваліфікований медичний персонал. І на його переконання заклад треба обов’язково зберегти.

Олександр Стрельченко і всі присутні з цим погоджуються, тож попросили керівника інтернату прописати алгоритм перепрофілізації, яким його бачать у закладі. Термін дали до 1 червня поточного року.

Чому питання про реорганізацію школи варто вирішувати якнайшвидше, перший заступник голови обласної ради пояснює, що таким чином школи матимуть час набрати дітей до вересня. Якщо питання перенести на осінь, то заклад наступного року не працюватиме, оскільки не матиме фінансування. «Для нас важливо, аби він залишився, щоб у 2022 році була нова структура і ми не втратили державну субвенцію. Стане зрозумілим: якщо інтернат надаватиме медичну послугу – це підпорядкування НСЗУ, якщо освітню – це інший напрямок. Якщо надаватиме певні соціальні послуги – вони можуть бути затребуваними для дітей Конотопської і навколишніх територіальних громад і надаватися за програмою міжмуніципального співробітництва. У будь-якому разі ми маємо зробити все, аби цей заклад продовжив працювати і надавати послуги дітям», – резюмував Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: