На Сумщині відбудуться військові навчання тероборони

23.04.2021

Тероборона Сумщини готується до військових навчань. У Сумах, Шостці, Конотопі, Ромнах та Охтирці майбутні бійці батальйонів і контрактники проходять медичну комісію. Заняття відбудуться у травні на території області, повідомляє Суспільне.

Роман Лемешко працює верстатником на одному з сумських заводів. За плечима має бойовий досвід – учасник АТО. В навчаннях тероборони братиме участь вперше.

“Служив у Сумському 27-му артполку на контракті. Кор.: – В який період? – У 2014 році. Кор.: — Яка спеціальність була? – Водій БТР”, — розповів він.

Олег Обуховський армійського досвіду не має. Працює диспетчером у торговельній мережі.

“Отримав виклик зі служби персоналу: пройти медкомісію на подальші збори. Кор.: – Ви військову службу проходили? – Строкову – ні. Комісію вже проходив неодноразово, а на зборах ще не був. Кор.: — Чому хочете навчитись? – Вийшов закон, будемо навчатися, може знадобитись. Кор.: – Як настрій? – Бойовий”.

Медичні огляди тривають третій тиждень. Лікарка-офтальмолог Ірина Теницька перевіряє зір майбутніх бійців.

“Зі скаргами звертаються дуже багато. В основному це скарги на знижений зір: знижена гострота зору і підбір окулярів. Знижений зір, мається на увазі, в кожного третього”, — каже вона.

У разі військових дій бійці батальйонів охоронятимуть стратегічні об’єкти, чергуватимуть на блокпостах: допомагатимуть правоохоронцям перевіряти транспорт і документи громадян, які рухатимуться між населеними пунктами.

“Ці збори недовго будуть – 10-15 днів, і вони проходитимуть у Сумах, на території Сумської області, в зону проведення Операції об’єднаних сил бійці направлятися не будуть. На період зборів вони будуть жити, я всіх деталей не можу розповісти, не в наметах, нормальні будуть умови проживання. Комунальні послуги всі будуть надаватися: вода гаряча, холодна, помитись, харчування триразове, спальні приміщення. Заняття, згідно зі складеним графіком: вогнева, інженерна, тактична, підготовка, підготовка з розвідки”, — розповів заступник військового комісара міського центру комплектування Роман Галасюк.

На час навчань за тероборонівцями зберігається зарплата та місце на основній роботі.

З урахуванням агресивних дій біля нашого кордону з боку окупанта – Російської Федерації — Україна має бути готова до будь-якого сценарію, говорить військовий експерт незалежної громадської дослідницької організації — Інститут Євро-Атлантичного співробітництва — Ігор Козій. “Ми розуміємо, що довіряти словам Російської Федерації неможливо через те, що обман відбувається на вищих щаблях влади. Ми бачили це на прикладі президента цієї держави і Криму. Ясно, що Україна повинна готувати власні збройні сили для відсічі агресії з боку Російської Федерації”, — говорить він.

За його словами, для цього потрібно терміново приймати закон “Про територіальну оборону”. “Треба терміново вводити статус військового омбудсмена, захистити діючих, в першу чергу, військовослужбовців, ветеранів і військовослужбовців запасу від некоректних проявів не тільки судової гілки влади, а й виконавчої. Для цього треба робити багато інших кроків, задля того, щоб наш військовослужбовець міг гідно нас з вами захистити і сучасною зброєю. Військовослужбовці, Збройні сили України, сектор безпеки оборони України завжди повинні готуватися до найгіршого сценарію, тоді решта сценаріїв пройдуть непомітно”, — зазначив він.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: