У продажу виявили небезпечний попкорн

26.04.2021

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує про надходження інформаційного повідомлення системи (RASFF) від 21 квітня поточного року № 2021.0236 – fup5 стосовно виявлення атропіну (23; 35 µg/kg-ppb) та скополаміну (1.2; 1.9 µg/kg-ppb) у кукурудзяному попкорні, що експортувався з Іспанії (виробник: Liven S.A., Sant Cugat Del Valles) до України (отримувач: ТОВ «Київ Бізнес Рус», вул. Корабельна, 6, м. Київ, 04080).

Довідково

Атропін (лат. Atropinum) — це алкалоїд, блокатор М-холінорецепторів, алкалоїд беладони, блекоти, дурману та деяких інших рослин родини пасльонових; одержаний синтетично. Пригнічує реакцію багатьох органів і тканин на імпульси, що надходять парасимпатичними нервовими волокнами, а також їх чутливість до введеного ззовні ацетилхоліну. Скополамін — тропановий алкалоїд, є антагоністом мускаринових рецепторів.

Держпродспоживслужба нагадує, що, відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи. У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просять негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за телефоном (0542) 77 90 43.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: