“Куточок дикої природи”: У сумському ботанічному саду квітнуть червонокнижні першоцвіти

27.04.2021

Куточок дикої природи посеред міста — так називають сумчани Ботанічний сад “Юннатівський”. Він розташований на території колишнього дитячого садка. Тут є ціла колекція рослин, які занесені до Червоної книги та зустрічаються в заповіднику “Михайлівська цілина”, пише suspilne.media.

“На нашій території, якраз на алеї первоцвітів, яка розміщується за мною, висаджені різноманітні первоцвіти, як ті, які занесені до Червоної книги, так і ті, які можна зустріти у лісах. Тобто в дикій природі”, — розповідає завідувачка відділу екології та краєзнавства Сумського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Олена Бур’ян.

За її словами, їх тут — близько 14 видів первоцвітів. “Підсніжник у нас є, проліска сибірська, є піон тонколистий, сон-трава”, — каже вона.

Такі рослини можна зустріти в заповіднику Михайлівська цілина, зазначає пані Олена. “Там — місце збереження. Там вони зустрічаються, тому що в ту територію людина не втручається своєю господарською діяльністю. Посередині — кущик з білими квітами. Оце якраз і є той підсніжник, який занесений до Червоної книги України. Він розцвітає найпершим”.

За її словами, бувало, що вони з’являлися в кінці січня. “Зараз вже, ви бачите, що кущик починає відцвітати, зав’язується насіння. А те що навколо, блакитного кольору, — це проліска сибірська. Не зважаючи на те, що в назві рослини звучить слово “сибірська”, однак в Сибіру вона не росте”, — розповідає вона.

Це одна з поширених біологічних помилок, зазначає пані Олена, яка “залишилася в сучасній ботанічній номенклатурі”. “Якщо ми подивимося на зовнішній вигляд цієї квітки, то вона більше схожа на “небесну зірку” — переклад з німецької. Тому що — яскраво-блакитного кольору”, — додає пані Олена.

“Ну, а якщо ми побачимо галявину у лісі, з такими квітами, то це буде справляти враження морської хвилі. Тобто дуже красиво. Звичайно, що у лісі земля має більше поживних речовин і тому вони там і більші, і потужніші, і мають красивіший вигляд, ніж у нас на території. Тобто умови лісу і міста, звичайно, відрізняються”, — каже жінка.

Також додає: “Зараз ми можемо побачити те, як на вулицях продають у величезних кількостях дикорослі, декоративні рослини, які ростуть у наших лісах. Наприклад, Токарівський ліс — це проліски”.

За її словами, на території Сумської області зустрічаються два їхні види: проліска сибірська і проліска дволиста. Дволиста — більш рідкісний вид. “Їх не так багато і вони не так розповсюджені. А от проліска сибірського — поки багато. Але ж продають їх у таких кількостях, що, ну просто, просто жахаєшся. Проліска не занесена до Червоної книги, але тенденція йде до зменшення, звичайно. Ще і черемша почала продаватися — це теж Червонокнижна рослина”, — розповіла пані Олена.

Також пані Олена говорить, що однакову адміністративну відповідальність несе та людина, яка і продає букет, і та, яка купує. “Тобто якщо поліція зафіксує факт порушення, то абсолютно правильно. Це прописано в законодавстві українському”, — сказала вона.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: