На вул. Кондратьєва замість тополь висадили липи й клени

28.04.2021

Якщо в Суми нарешті прийде справжнє тепло – зацвітуть сакури. Ці екзотичні дерева останнім часом стали популярними в обласному центрі – є алея сакур у СНАУ, біля одного ОСББ і в парку «Казка».

В останньому 20 саджанців японських вишень висадили у 2017 році, і ось через 4 роки до них додалося ще 20. Саджанці сорту «Канзай» привезли з Ужгородського розплідника. Вони досить високі, близько 2 м, із добре розвиненою кореневою системою в комі землі. Така зміна місця проживання найменш травматична для дерев, так що вже у перший рік на новому місці вони дадуть сантиметрів 30 зростання.

А в п’ятницю 50 дерев висадили на вул. Г. Кондратьєва. Аграрний університет виділив саджанці – 40 лип і 10 кленів, а департамент інфраструктури міста провів підготовчі роботи. Дерева вже досить дорослі – шестирічки, так що повинні добре прижитися і з часом замінити спиляні тополі. Особливо це стосується лип, адже вони для нашого міста свого роду зелена візитка – як каштани в Києві. На превеликий жаль, липова алея на вул. Петропавлівській – не в кращому стані, старі липи хворіють, а нові, які періодично підсаджують, погано приживаються.

Незважаючи на це, хочеться вірити, що Суми все ж стануть дуже зеленим містом, адже десанти з висадки дерев проводяться із завидною частотою. Головне, щоб потім, після акцій, за молодими деревами не забували доглядати, адже перші два роки після висадки – критичні для них, потрібно часто поливати і бажано хоча б два-три рази розпушити грунт біля коренів.

З огляду на те, що цієї весни висадили ще й 450 дерев у парку «Щастя», а минулої осені в сквері «Дружба» – 32, то догляд за ними потрібен чималий. Сподіваємося, що в міському бюджеті на це знайдуться гроші, ну а ті, хто висадив іменні дерева, про них не забудуть і хоча б пару раз розпушать грунт і поливатимуть їх.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: