Чистий четвер: як раніше його проводили на Сумщині

29.04.2021

На теренах Сумщини, як і повсюди, вірять, що у чистий четвер до схід сонця треба вмитися чи викупатися, аби мати міцне здоров’я. Про цікаві традиції повідомляє відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури.

На Охтирщині відзначають, що у чистий четвер купаються всі, але найбільше ті, хто має якусь хворобу. Цього дня могли ходити купатися на ставок чи на річку.

На Роменщині подекуди до сходу сонця ходили купатися на річку. Вважалося, що на чистий четвер до світанку потрібно хоча б умитися, покупати дитину: вірили, що це допоможе навіть вилікувати маля від багатьох хвороб (як то кажуть, «зійде все»). Воду для купелі і вмивання треба було набрати рано вранці, а потім – вилити під стріху, щоб ніхто не вступив. Цього дня прибирали хати й подвір’я, змітали призьбу, «шоб ніяка гадина не лізла».

У селах Середино-Будщини у чистий четвер рано-вранці жінки брали воду з криниці, кропили нею хату та подвір’я, приказуючи:

«Чистий четвер – в дом, А вся нечисть во двор». Упродовж дня вимітали, вимивали та білили оселю.

У селі Полошки на Глухівщині обв’язували червоним поясом пікну діжу та ставили її на стіл, «казали, що вона «на торги» прибрана» .

В Улановому (Глухівщина) чистий четвер вважався останнім днем, коли пишуть писанки. Вірили, що писанка, створена у чистий четвер, буде довго зберігатися.

На Великописарівщині (с. Стрілецька Пушкарка) вірили, що «четвергове яйце», тобто крашанка, пофарбована у чистий четвер, має лікувальні властивості. Таку крашанку зберігали біля ікони й за необхідності викачували нею хвороби, читаючи при цьому «Отче наш».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: