Сумські нейрохірурги провели за рік близько 50 втручань на хребті

29.04.2021

Уже рік, як у нейрохірургічному відділенні Центральної міської клінічної лікарні проводяться хірургічні втручання на хребті. Це новий напрямок, який був запроваджений Костянтином Попсуйшапкою, доктором медичних наук, ортопедом-травматологом вищої категорії, фахівцем у галузі спінальної хірургії, вихованцем харківської школи вертебрології, який, до того ж, є провідним науковим співробітником Інституту патології хребта та суглобів ім. Сітенка.

– Плідна співпраця на базі нейрохірургічного відділення принесла вагомі науково-практичні результати та головне – дала можливість мешканцям Сум отримати високоякісну допомогу в галузі спінальної хірургії, не виїжджаючи до Києва чи Харкова, – розповідає Костянтин Олексійович. – Відзначу, що протягом останніх 20 років технологічні досягнення у хірургії хребта зробили значний крок уперед. Якщо раніше операції на хребті викликали у пацієнтів хвилювання (а то й – жах!) і виконувались переважно лише в випадках, коли не було альтернативного лікування (переломи з неврологією, пухлини, туберкульоз хребта), то тепер все змінилося. Перш за все – за рахунок сучасної передопераційної діагностики (появі високопольних КТ та МРТ), технологічному вдосконаленню металевих конструкцій та покращенню хірургічних навичок лікарів (в тому числі – під час навчання за кордоном). Окрім того, змінився й технічний супровід хірургічних втручань – у практиці роботи використовується С-arm контроль ( у лікарні є сучасна рентген-система – С-дуга), застосовується інтроопераційний нейромоніторинг спинного мозку та корінців, навігаційне обладнання та недавно придбаний електронний мікроскоп. Саме технологічний прогрес та вдосконалення хірургічної практики зробили такі операції більш безпечними та результативними.

Одне з найперших хірургічних втручань у відділенні було виконано пацієнту з травмою, отриманою при падінні з висоти. Діагноз: неускладнений повний вибуховий перелом L2 хребця. Хворого прооперували в два етапи за один хірургічний день. Спочатку із заднього доступу була встановлена транспедікулярна конструкція. Після зміни положення пацієнта на бік – із передньо-бокового доступу йому видалили ушкоджене тіло хребця та встановили розсувний титановий імплантат. Наступного дня хворий вже стояв біля ліжка, а через 10 діб був виписаний дому.

Черговий випадок вже був пов’язаний із високоенергетичною травмою – у результаті ДТП на великій швидкості постраждала отримала ускладнений переломо-вивих Th 11 хребця, дистракційний вивих L3 хребця з переломом тіла і розривом диска та нижню параплегію з порушенням функції тазових органів. Травма хребта супроводжувалась важким ушкодженням спинного мозку з розривом оболонок мозку та накопиченням спинномозкової рідини в м’яких тканинах. Хворій було проведено хірургічне втручання, у результаті якого була відновлена опорність хребта, а саме – встановлена титанова транспедікулярна конструкція, яка дозволить жінці самостійно пересуватись. З приводу ушкодження спинного мозку виконана пластика мозкової оболонки. Після загоєння рани жінка була переведена до відділення реабілітації, де фахівці займалися відновленням функції нижніх кінцівок.

За рік у відділенні вже проведено майже 50 хірургічних втручань на хребті при різноманітних патологіях – травмах та дегенеративних захворюваннях хребта (кили міжхребцевого диску, стеноз хребтового каналу, спонділолістез, дегенеративний сколіоз), остеопорозі. Це – результат колективної роботи фахівців нейрохірургічного відділення, обох ортопедично-травматологічних відділень та кафедри хірургії з курсом травматології.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: