Учасник бойових дій із Сумщини через суд добився одноразової фіндопомоги в розмірі 5 мінімальних пенсій

30.04.2021

У минулому році позивач із Ямпільщини отримав одноразову грошову допомогу до 5 травня, як учаснику бойових дій, у розмірі 1390 тисяч гривень. Але був переконаний, що має право на допомогу у розмірі п’яти мінімальних пенсій. Тож був вимушений звернутись до Сумського окружного адміністративного суду за захистом своїх прав, пише yampil.info.

Спочатку ветеран позивався до  Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради, але згодом суд долучив до справи у якості співвідповідача Управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації, яке і проводило виплату.

В ході засідання було встановлено, що позивач та управління соцзахисту посилались на різні нормативно-правові акти. Учасник бойових дій – на  ч. 5 ст. 12 Закону № 3551-XII, яким встановлено, що щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Управління соцзахисту діяло на підставі  Закон України № 3551-XII, де вказано: «Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України».

У спорі суд став на сторону учасника бойових дій, зобов’язавши Управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації нарахувати та виплатити   йому недоотриману частину щорічної разової допомоги  до 5 травня. Щоправда, виконувати судове рішення буде інший державний орган, адже Управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації вже ліквідовано.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: