Сумські лікарі беруться за складні випадки ендопротезування

06.05.2021

Ендопротезування – так називається хірургічне втручання, що дозволяє замінити пошкоджений суглоб на новий. За допомогою штучного імплантату пацієнт позбувається надокучливого болю та отримує довгоочікувану свободу пересування. Операція є доволі дороговартісним заходом (за рахунок самого ендопротезу, якими хворих держава не забезпечує), але найчастіше – єдиним правильним рішенням. Такий вид втручання в Сумській центральній міській клінічній лікарні започаткований ще у 2000 році обласним ортопедом-травматологом Миколою Яковенчуком.

На сьогодні підготовлена команда по ендопротезуванню колінного і кульшового суглобів – єдина в Сумах, яка установлює протези різних світових виробників (у тому числі – і вітчизняного), підбираючи їх за індивідуальними особливостями хворого. Кожному пацієнту – свій особливий імплантат. Віднедавна у цьому напрямку з’явилося ще більше напрацювань: спеціалісти беруться за досить складні випадки. А ще – запроваджують заміну суглобів бюджетним коштом.

– Все розпочалося з того, що ми разом із завідувачем ордтопедично-травматологічного відділення №1 Олегом Ткаченком звернулися до міського голови з приводу того, щоби міська рада для нашої лікарні профінансувала закупівлю протезів (як це свого часу зробила облрада для обласної лікарні, створивши програму по ендопротезуванню), – розповідає завідувач ортопедично-травматологічного відділення №2 Юрій Барабан. – Адже хворих сумчан, які потребують заміни суглобів, проте фінансово не можуть собі це дозволити, – досить багато. Справа зрушила з місця, завдячуючи керівнику лікарні Валентині Домінас. У цьому році у міському бюджеті передбачені кошти на протези (колінний та кульшовий суглоби) – для малозабезпеченої категорії пацієнтів, яким вкрай потрібне таке втручання.

Першим, кому був поставлений бюджетний колінний протез американської компанії Zimmer, став учасник АТО. Чоловікові за зверненням медзакладу імплантат виділила обласна лікарня. Втручання пройшло успішно, боєць вже виписаний додому. У процесі – надходження ендопротезів по міській програмі. Їх розподіленням буде займатися спеціально створена комісія, згідно затвердженого сесією міської ради Порядку.

– У 2020 році ми вперше розпочали ендопротезування колінного суглобу надсучасними імплантатами MicroPort – із унікальною конструкцією, яка забезпечує додаткову точку фіксації і ротаційної стабільності, що суттєво полегшує приживлення протеза та ходьбу пацієнтів, – продовжує Юрій Антонович.

– А нещодавно у відділенні за участю хірурга Інституту патології хребта та суглобів ім. проф. М. І. Сітенка була прооперована хвора жінка із великим дефектом кістки у колінному суглобі. До цього у пацієнтки вже було втручання (коригуюча остеотомія), проте її стан стрімко погіршувався, вона ходила з палицею. Цей випадок був не з легких. Спеціально проводилося передопераційне планування на 3D принт-моделі: розраховувалися кути деформації, дефект суглобу та можливість виконання кісткової пластики. В результаті нам вдалося позбутися дефекту кістки та установити сучасний ревізійний протез зі стемом (подовжена ніжка ендопротезу) і агументом (титанова вставка, яка заповнює дефект кістки). Все вдалося – уже на другий день після операції жінка пересувалася з допомогою милиць.

Тож пацієнти, без перебільшення, можуть розраховувати на висококваліфіковану допомогу наших спеціалістів навіть при складних випадках. Не обов’язково для цього шукати центри та клініки за межами Сум.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: