У селах Сумщини мошка несе загрозу худобі

09.05.2021

Державна служба ветеринарної медицини Шосткинського району інформує, що в декількох населених пунктах району зареєстровані випадки захворювання великої рогатої худоби на симуліотоксікоз, що виникає внаслідок укусів мошкою (гнусом). Захворювання протікає тяжко та потребує ветеринарної допомоги, передає shostkanews.city.

Мошка нападає на тварин, особливо тих що випасаються на прив’язі без належного догляду в низинах та затишних місцях, поблизу боліт, річок, лісів, лісосмуг. Мошки наносять покуси на ніжних ділянках шкіри тварин та живляться кров’ю. В нанесену рану мошка виділяє гемотропний і нейротропний токсини, що викликає еритропенію, набухання стінок кровоносних судин та набряки шкіри , точкові крововиливи в області голови, шиї, вимені. У тварин спочатку відбувається збудження (тварина біжить, не спокійна), що можуть побачити власники, а потім наступає пригнічення, тварин без нагляду не можна залишати та повідомити лікаря ветеринарної медицини.

Необхідно зазначити, що симуліотоксікоз протікає гостро на початку сезону випасання, який зараз починається.

Профілактика захворювання – випасати тварин в період найменшої активності мошок (вранці та ввечері) на підвищених добре провітрених місцях та не залишати тварин без нагляду особливо на прив’язі. Дуже ефективними засобами є застосування репелентів, але застосовувати їх необхідно лише за рекомендаціями лікаря ветеринарної медицини та згідно з інструкціями по застосуванню препаратів.

У разі виявлення захворювання тварин телефонувати 0977230687.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: