На Сумщині збільшилася кількість фальсифікату молочної продукції

12.05.2021

З метою недопущення до реалізації споживачам фальсифікованої молочної продукції лише з початку 2021 року на Сумщині вилучено з обігу молока та молочних продуктів – 162,950 кг. Протягом 2020 року вилучено з обігу в межах заходів державного нагляду Головного управління – 1270,8 кг, а в межах ветсанконтролю на промислових підприємствах та агропродовольчих ринках – 3037 кг фальсифікованої молочної продукції. До порушників у відповідній сфері Головним управлінням були застосовані штрафні санкції в розмірі 350 тис. грн.

Згідно державних стандартів, що встановлені ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове», додавати будь-які жири, крім молочного, до вершкового масла забороняється. Проте, останнім часом кількість фальсифікату натурального вершкового масла і молочних консервів виросла, в основному, шляхом заміни молочного жиру рослинним (пальмовим, що зменшує собівартість продукції).

Для прикладу, тогоріч Держпродспоживслужбою Сумщини в межах заходів державного нагляду вилучено з обігу 1158,4 кг фальсифікованого масла. Зокрема, за результатами лабораторних досліджень відібраних зразків, було виявлено 8 фактів обігу масла зі вмістом сторонніх (немолочних) жирів більше 50 %. На підставі повідомлень Головного управління, органами нацполіції були відкриті кримінальні провадження за ст. 190 Кримінального Кодексу України (шахрайство) та ст. 358 Кримінального Кодексу України (підробка маркування).

Як споживання трансжирів впливає на стан здоров’я населення?

Припинення споживання трансжирів є ключовою умовою охорони здоров’я і порятунку життя людей. Пакет заходів REPLACE, ініційований ВООЗ спонукає уряди всіх країн виключити промислово вироблені трансжирні кислоти зі складу харчової продукції. Здійснення цих стратегічних заходів допоможе повністю відмовитися від вживання трансжирів і стане великою перемогою в глобальній боротьбі з хворобами.

Для прикладу, за висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі, а її виробництво завдає суттєвої шкоди природі. Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії автори безпосередньо порівнюють з виробництвом тютюнових та алкогольних виробів – як за рівнем шкоди для здоров’я та навколишнього середовища, так і за зусиллями рекламних агентств і лобістів, які намагаються приховати її використання від споживачів в гонитві за прибутком.

Пальмову олію видобувають із плодів рослини Elaeis guineensis, відому як олійна пальма, та вона лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, міститься в твердих жирах рослинного походження, таких як маргарин і топлене масло, кондитерській продукції, і нерідко присутня в легких готових закусках, випічці, фритюрах і інших смажених виробах.

Для отримання твердих пластичних жирів рідкі рослинні олії зазвичай піддаються додатковій фізичній та хімічній обробці – частковій гідрогенізації. Гідрогенізація – це насичення олії атомами водню протягом кількох годин при температурі двісті-триста градусів Цельсія, за допомогою нікелевих або платинових каталізаторів.

Метою гідрогенізації є збереження олії від псування, та можливість згущення її для вироблення маргарину та замінників вершкового масла. Разом з тим, у відповідному технологічному процесі не можливо контролювати, коли саме атоми водню сполучуються з ненасиченими жирами рослинного походження, перетворюючи їх на надзвичайно шкідливі для організму трансформовані жири, які є чужорідними для організму людини. У них, завдяки присутності атомів водню, змінений спосіб сполучення ферментів та молекул. Саме тому трансжири мають доведений згубний вплив на здоров’я людей і не лише викликають ожиріння, але й серцеві хвороби, рак, діабет, розлад імунної системи. Наприклад, вони не дають ферментній системі перетравлювати хімічні онкогени і ліки, які можуть викликати рак.

Споживання трансжирів знижує рівень корисних ліпопротеїдів високої щільності у крові, і збільшує рівень ліпопротеїдів низької щільності, що осідають на стінках артерій і спричиняють атеросклероз та в подальшому інфаркт. ВООЗ оцінює, що щороку 500 000 людей в усьому світі гинуть через серцево-судинні хвороби, які розвинулись через надмірне споживання трансжирів.

На сьогодні активно продається дитяче харчування, до складу якого входить пальмова олія. Дослідники виявили, що 25% всіх жирів грудного молока складає пальмітинова кислота, джерелом якої є пальмова олія, що активно використовується в харчовій промисловості. Пальмітинова кислота із пальмової олії засвоюється набагато гірше, ніж пальмітинова кислота із грудного молока. Пальмітинова кислота пальмової олії зв’язується в кишечнику із кальцієм та утворює нерозчинні сполуки, тому діти, яких годують сумішами, що містять пальмову олію, не отримують достатньої кількості жирів і в них може виникнути дефіцит кальцію. Незважаючи на те, що дитячі суміші з пальмовою олією за складом наближені до грудного молока, їх вплив на дитячий організм є неоднозначним: вони можуть привести до зниження мінералізації кісток та порушення травлення.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: