У селі на Сумщині два багатоквартирні будинки відрізали від каналізації

12.05.2021

У селі Улянівка Миколаївської громади два багатоквартирних будинки відключили від каналізації. Труби належать місцевій школі, яка, за законом, не має права надавати такі послуги. З 11 травня люди живуть з перекритою мережею.

“Бойлер іржавіє, тиску води не вистачає, щоб він працював, ванна не працює, пральна машинка теж, вода сюди майже не доходить. Оце такий напір води”, – говорить мешканець будинку Анатолій Монастирецький.

Пан Анатолій живе в цьому будинку 60 років. Розповів: житло зводили для педагогів школи-інтернату. Там колись працювала його мама завучем і сам він – вихователем. У будинку проблеми з водою, а каналізацію взагалі відключили.

У колодязі, через який проходять стоки, раніше була пуста. Зараз він наповнюється майже до землі.

У ще в одному багатоквартирному будинку в Улянівці – такі ж проблеми.

“У нас навіть немає і надвірного туалету. І вони вчора о 12 годині перекрили у двох точках якимсь жовтим матеріалом. Каналізацією ми все одно користуємося. Скоро ж може воно піде через люки. Від свердловини, що підіймає воду, ми користувалися ще й водою, за це ми платили. Ці послуги нам давала школа. Тепер вийшов якийсь закон про те, що школа не має права надавати ніяких послуг. І воду відключили від цієї свердловини, нас приєднали до села. У селі дуже стара ця система. Нам вода поступає не дуже якісна і дуже під малим тиском”, – розповідає мешканка цього будинку Лідія Дудченко.

Мешканці говорять, що труби перекрили за наказом директорки школи-інтернату, якому вони належать. Суспільне намагалось зустрітися з керівницею закладу.Територія зачинена, дзвонили близько пів години, у цей час за парканом метушились люди, але ніхто не підходив. Потім прийшла заступниця директорки.

“Я з навчальної роботи заступник, так що ми некомпетентні в цих питаннях, ми не можемо дати відповідь вам”, – сказала заступниця директора Улянівської спеціальної школи Людмила Макарова.

За словами Людмили Макарової, директорка поїхала у справах і зв’язатися з нею вони не можуть.

Зачинений був й Улянівський старостат – усі на самоізоляції, сказала телефоном староста Оксана Скачок. За її словами, мешканцям будинків пропонували кілька варіантів розв’язання проблеми.

“Чи щоб машина приїжджала щомісяця – вони платили за машину, чи за водовідведення – тоді машина автоматично сама приїжджає – чистить. Потрібно копати їм свою очисну яму, для того, щоб було у них своє водовідведення”, – зазначила староста Улянівського старостату Оксана Скачок.

Щодо напору води Оксана Скачок сказала: до будинку напір нормальний, а далі він зменшується через зношену мережу.

В Миколаївській селищній раді, до якої належить Улянівка, голова розповів, що, оскільки це не комунальна, а приватна власність, самі мешканці мають піклуватися про своє майно, а селищна рада буде допомагати.

“Ви зберіться, порахуйте, скільки буде коштувати вам каналізація, тоді давайте зверніться, що ми можемо зібрати стільки, яка потрібна допомога від селищної ради. Ми надаємо техніку, супровід, ми допоможемо з проєкт, – ми самі проєкт замовимо. Пройшло два місяці – вони нічого не зробили. Їх директор школи рік попереджає, що буде закрита каналізація, не буде водовідведення в будинку – вони навіть жодного разу не зібрались разом”, – розповів голова Миколаївської селищної ради Сергій Пасько.

Сергій Пасько пропонує мешканцям будинків для швидшого розв’язання проблеми створити об’єднання співвласників. Місцеві ж розповіли, що в обох будинках заселена половина квартир. 

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: