Легалізація грального бізнесу: чого очікувати операторам і гравцям?

12.05.2021

Закон про присвоєння гемблінг-індустрії офіційного статусу викликав запеклі суперечки не тільки в колах нардепів і експертів, а й серед населення. Плани уряду здавалися нездійсненними – після 11 років простою, тільки на перший рік після легалізації в держбюджет було закладено сума в 7,4 млрд грн. Однак, вже перші місяці після повноцінного запуску показали, що прогноз влади досить реальний. На кінець квітня скарбниця поповнилася майже на 600 млн грн.

Оператори-ліцензіати

Як відомо, контроль над виконанням вимог роботи казино України покладений на КРАІЛ. Цей же орган приймає рішення і видає дозвільні документи.

За останніми даними, регулятор схвалив 18 заявок. Чотири ліцензії належать залам зі слотами, ще чотири дісталися стаціонарним закладам в Харкові, Києві, Одесі, Запоріжжі, Білій Церкві, Полтаві, Сумах. Точні дати відкриття поки не відомі в зв’язку з неточностями в законодавстві (відсутністю державної системи онлайн-моніторингу і чіткого регламенту сертифікації обладнання), але за прогнозами, випробувати удачу гравці зможуть вже в кінці весни. Дев’ять дозволів отримали онлайн-оператори: «Космолот», «Фавбет», «Parimatch», «Ферст Елемент», «Вулкан» і інші. Решта відомі віртуальні майданчики, такі як Джокер Він, Пінап, Вавада, тільки готують документи. До слова, помилки в поданій документації є основними причинами відмови. Крім того, в країні діє поки єдина легальна букмекерська компанія «Паріматч».

Незважаючи на деякі нюанси в законодавстві, які потребують доопрацювання, переваги офіційного статусу постачальників азартних ігор незаперечно. Так, гравцям гарантуються прозорі правила гри, а також обов’язкові виплати.

Необхідність в поправках

На шляху до відкритої і чесної діяльності майданчиків з азартними іграми як і раніше стоїть кілька перепон. Перша з них – це система оподаткування країни, ставки якої високі не тільки для національних операторів, а й іноземних інвесторів. Наприклад, вартість дозвільного сертифіката на п’ять років варіюється від 5 тис. мінімальних заробітних плат до 60 (з урахуванням, що в 2021 році мінімум із зарплати становить 6 тис. грн), в залежності від типу відкривається закладу. Крім того, учасники зобов’язані щорічно оплачувати обладнання: стіл з рулеткою обійдеться в 175 мінімалок, покерний стіл – в 90 мінімальних з-п, а слот – в 6.

Також слід враховувати супутні витрати: GGR податок в розмірі від 10 до 20%, залежно від виду діяльності, а також податок на прибуток (18%).

За словами Антона Кучухідзе, голови Асоціації гемблінг України, до таких умов співпраці готові далеко не всі організатори азартних ігор. А зарубіжні компанії вважають український ринок поки не рентабельним. 

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: