Сумській обласній лікарні не вистачає обладнання для надання якісної допомоги

15.05.2021

Відділення гематології Сумської обласної лікарні – єдине на всю область, де лікують пацієнтів із хворобами крові та кровотворних органів. Медичну допомогу в умовах стаціонару щорічно отримують від 800 до 1000 чоловік (більше 60% – сумчани), а всього на диспансерному обліку перебуває 9141 хворий.

Для того щоб надавати пацієнтам якісні амбулаторні й стаціонарні послуги на сучасному рівні, відділення вкрай потребує оновлення матеріальної бази. Про це стало відомо на засіданні профільної депутатської комісії Сумської облради, де проблему озвучив депутат і директор Сумської обласної лікарні Володимир Горох.

Як виявилося, медзаклад потребує гематологічного аналізатора (орієнтовна вартість – 148,5 тис. грн). На сьогодні такий аналізатор працює в лікарняній лабораторії на вул. Ковпака, 18, але його використовують тільки для ковідних пацієнтів, а щоб проводити дослідження для гематологічного відділення, потрібні вакутайнери (вакуумні пробірки). Так як хворим із лейкозами у відділенні проводять високодозну хіміотерапію і контролювати показники крові необхідно цілодобово (у робочі та вихідні дні), необхідний ще один гематологічний аналізатор. Ще лікарні вкрай не вистачає автоматичного коагулометра (1,12 млн грн) Для досліджень рівня згортання крові. Наявне обладнання занадто застаріле і не надає достатньої інформації про фактори згортання крові. Також є потреба і в покупці апарату для плазмаферезу «Гемофенікс» (578 тис. грн). За допомогою цього апарату виконується очищення крові поза організмом. Кров пацієнта пропускають через мембранний плазмофільтр для поділу плазми та еритроцитної маси. Саме в плазмі (рідкій частині) розчинені патологічні та метаболічні елементи – носії причин хвороб (токсини, антитіла, запальні білки і т. ін.). Тому під час проведення процедури плазма видаляється, в організмі її заміщають різними стерильними розчинами. А «рідні» клітинні елементи повертаються в русло кровотоку. Така терапія необхідна для лікування гематологічних хворих.

Профільна депутатська комісія погодилася з доводами, що таке обладнання варто купити, щоб лікарня могла надавати жителям області медичну допомогу в належному обсязі, яка передбачена пакетом програми медичних гарантій. Відповідне звернення комісія направить голові Сумської ОДА, щоб на ці цілі були заплановані кошти з обласного бюджету.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: