Через африканську чуму свиней на Сумщині заборонили ввезення тварин

15.05.2021

З метою запобігання занесення на територію України збудника африканської чуми свиней Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області опублікувало заборону на ввезення тварин.

Як убезпечити своє господарство від африканської чуми? Про це говорили на UA: Українському радіо: Суми у передачі «З перших вуст» з Володимиром Панченком – начальником відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. Треба знати, що:

африканська чума не загрожує людям, хворіють лише свині;

смертність свиней може сягати 100%;

вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;

клінічні ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження;

у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у неблагополучному пункті під загрозою знищення!

Збудник хвороби може зберігатися в:

у трупах свиней – до 2,5 місяців;

у замороженому м’ясі (-20 °C) – необмежений час;

копченій ковбасі та м’ясопродуктах – упродовж 5 місяців і більше;

у солонині – до року;

у гною та ґрунті – до 3 місяців залежно від пори року;

термічна обробка вбиває вірус (не менше години при t +50°C).

В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина – власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.

Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС:

Перевзувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення де утримуються свині. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки контактно через корми ,або предмети забруднені вірусом, тобто із-за недбалості власник!

Якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться через дикого кабана.

Перед входом у свинарник обладнайте дезкилимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфекційним засобом.

Не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.

Не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати.

Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.

Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.

Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних досліджень.

Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!

Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме ширитися Україною. Для прикладу: в Іспанії з африканською чумою свиней боролися понад 30 років, поки не вдалося впровадити правила біобезпеки. Є й інший варіант – кубинський: щоб подолати захворювання, знищили всіх свиней. Це привід для власників замислитися, що краще: не допустити АЧС у свій двір, чи стати причиною знищення свинопоголів’я через недбалість.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: