У Сумському краєзнавчому музеї відкрили виставку робіт європейських майстрів

19.05.2021

Понад 50 тисяч екземплярів за 100 років зібрали у Сумському обласному краєзнавчому музеї. З них 13% доступні до огляду, решта у запасниках. 18 травня відзначається Міжнародний день музеїв, пише suspilne.media.

Працівники музею приготували до ювілею 160 історій про те, що мають у фондах. Частину речей, які зберігаються тут, доводиться час від часу реставрувати. 2020 року, приміром, оновили понад півсотні експонатів.

З кінця березня музей не працював для відвідувачів. Відновив показ експонатів тиждень тому. Найновіша, остання, експозиція, яку підготували, – книги, предмети побуту та посуд рук європейських майстрів, серед яких гравюри Джованні Баттіста Піранезі. Мають таких 96, оку доступні – 16, решта – у запасниках. Створені роботи у 1806 році, розповіла завідувачка експозиційного відділу музею Аліна Конотоп. “Вони були вшиті в альбоми, які були предметами для колекціонування, надзвичайно цінними та рідкісними”, – розповіла вона.

Музей займає 9 виставкових залів. За словами директора Владислава Терентьєва, вміщується в них лише 13% експонатів.

“Недостатня кількість виставкових експозиційних площ у музеї – це основна проблема, непевне, будь-якого музею, який працює в приміщеннях, які будувалися з самого початку не для музею, а для інших потреб. Ми відчуваємо нестачу цих площ – це впливає і на ті форми виставкової роботи, які ми проводимо. Ми знайшли форму трансформації музейного простору існуючих основних експозицій”, – говорить директор.

Будівля, у якій розміщений обласний краєзнавчий музей, – пам’ятка архітектури, побудована у 1885 році. Тоді її звели для земської управи за проєктом Карла Шольца. Пізніше тут розташовувались інші установи. Краєзнавчий же музей, заснований у 1921 році як художньо-історичний, переїхав сюди у 1972 році.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: