Мешканці багатоповерхівки в Охтирці бояться, що їхній будинок завалиться

23.05.2021

В Охтирці люди бояться, що їхня дев’ятиповерхівка зруйнується через ремонт у підвалі. Вони намагаються завадити будівельним роботам, які проводить власник підвального приміщення. Однак вони тривають, передає suspilne.media.

“Ми тримаємо тут оборону. Однак ми ж не можемо тут місяцями сидіти і тримати оборону”, — говорить мешканка будинку Альона Піліпенко.

“Чергувати тут, ночувати, закривати робітників там, викликати кожен раз поліцію – не знаю, до чого дійде. Може, в якийсь прекрасний момент хтось зірветься і почне там когось бити”, — каже мешканець будинку Євген Омельченко.

Люди розповідають, що це приміщення минулого року придбав місцевий підприємець. Тепер робить тут додатковий вхід. “Їм висоти вікна було мало, а вікно розміщувалося на монолітному фундаменті, на якому — ця 50-річна будівля, збудована на схилі. Для того, щоб прорубати двері, їм потрібно було перерубати цей бетонний фундамент на глибину майже метр. Якщо є монолітний пояс, то в ньому, окрім довжини і ширини, є ще і висота цього фундаменту. Якщо на метр будуть демонтувати цей фундамент, то звичайно, це вже буде порушення цілісності фундаменту”, — зазначає уповноважений будинку Володимир Антюх.

Будівельник Олександр Єгармін, який представляє другу сторону, сказав, що нічого не руйнують: “Ми не доходимо до фундаменту армованого, а просто згідно з технічними умовами, згідно з проєктом, збільшуємо простір, щоб поставити двері, все”.

Власник приміщення – фізична особа Павло Акименко. Його представник розповів деталі й сказав, що порушень ніяких немає.

“Є палі, які забиті на 14-15 метрів глибини. Є палеве поле. Нижче рівня підлоги я не опустився, навпаки — в нас ще 20 сантиметрів залишається. З боку будівлі так само є старі двері, які на цьому самому рівні”, — сказав довірена особа власника приміщення Максим Мандич.

Керівник архбудконтролю Охтирської міськради Артур Кутовий каже, що будь-які порушення можуть встановити під час перевірки, а проводити позапланову ревізію зараз не мають права, через реформування. Дозвіл же на самі будівельні роботи видавали на законних підставах.

“Люди надали згідно з державними будівельними вимогами повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Підстави для відмови не було, оскільки були отримані документи на землю, містобудівні умови і обмеження, розроблена проєктна документація, заповнене повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Згідно з законодавством я не маю права, коли всі ці документи є в наявності, надати відмову. Вчора домовились з міським головою представники жителів будинку про проведення ще однієї експертизи”, — зазначає начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю міської ради Артур Кутовий.

Крім міської ради, мешканці будинку сім разів звертались до поліції, у прокуратуру. Там розпочали кримінальне провадження за статтею “Неналежне виконання проектної документації”. Речник Нацполіції Сумщини Володимир Крупецьких сказав, що за цією справою триває слідство.

Начальник архбудконтролю каже: зупинити будівництво можна лише рішенням суду. Максим Мандич говорить, що готовий там зустрітися з мешканцями багатоповерхівки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: