На Сумщині підприємство виплатило працівникам “понаднормові”, щоб уникнути штрафу

25.05.2021

Під час планової перевірки підприємства «А» (назву змінено)було  виявлено, що робота в надурочний час не оплачується в подвійному розмірі. У зв’язку з чим 3 працівники отримали меншу заробітну плату, чим порушені мінімальні державні гарантії в оплаті праці.

За результатами заходу державного нагляду (контролю) був складений акт та винесений припис суб’єкту господарювання, з конкретним терміном його виконання. В акті інспектором праці детально описані фактичні обставини та відповідні докази, що підтверджують наявність порушення вимог трудового законодавства. Роботодавець погодився з результатами перевірки та, бажаючи усунути порушення, поцікавився, як все зробити правильно.

Інспектор праці пояснив, що припис у частині усунення вищевказаного порушення буде вважатися виконаним у разі виплати «понаднормових коштів» працівникам. Та зазначив, що відповідно до статті 265 КЗпП у разі виконання припису та усунення виявлених порушень, у визначені посадовою особою строки заходи щодо притягнення до відповідальності до підприємства не будуть застосовуватися. Саме тому дуже важливо виконати припис інспектора праці вчасно.

Основне завдання фахівців Держпраці не карати роботодавців фінансовими санкціями, а попереджувати порушення та відновлювати трудові права працівників. Велику роль в цьому відіграє усвідомлений вибір роботодавця працювати законно.

У вищевказаному випадку підприємство з відповідальністю підійшло до порад інспектора та направило до Держпраці лист з підтверджуючими документами про виконання вимог припису у визначені терміни. За результатами опрацювання інформації встановлено, що всі необхідні кошти були виплачені. У зв’язку з вищевказаним фінансові санкції до підприємства не застосовувались.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: