Глухів претендує на “Велику реставрацію”

25.05.2021

Одразу 7 архітектурних перлин Глухова увійшли у перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, який було сформовано після відбору в рамках проєкту “Велика Реставрація” у межах президентської програми “Велике будівництво”.

Це пам’ятки архітектури та містобудування національного значення: «Будинок Глухівського учительського інституту», «Глухівська чоловіча гімназія», «Пансіон Глухівської чоловічої гімназії»; пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення: «Будинок П. Лютого», «Дворянське зібрання», «Банк Терещенка», «Будинок повітового земства».

Експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики оголосила список, який сформований у рейтинговому порядку. Це 109 об’єктів, які розташовані по всій Україні – у тому числі замки, фортифікаційні, оборонні, палацово-паркові комплекси. Протягом наступних трьох років їх відремонтують, відреставрують або ж законсервують залежно від висновку проєктно-кошторисної документації.

Нагадаємо, що у першому відборі взяли участь 211 проєктів. Частина з них не була розглянута, оскільки останні є об’єктами комунальної форми власності, що суперечить Порядку відбору проектів.

– Нарешті у Глухова з’явилась надія, що держава допоможе відреставрувати нашу старовинну архітектуру через цю програму. Тим паче, що з усієї Сумської області у «Велику реставрацію» потрапили тільки сім глухівських пам’яток. Будемо чекати розподілу фінансів, бо це великі кошти: кожен об’єкт потребує десятків мільйонів гривень, – коментує міський голова Надія Вайло.

Глухівські пам’ятки стоять у рейтингу, починаючи із 75 місця.

Уже у цьому році в Україні в межах “Великої реставрації” будуть реалізовані ремонтно-реставраційні роботи на 22 об’єктах, у державному бюджеті на 2021-й передбачено збільшення фінансування Міністерства культури та інформаційної політики на 52% у порівнянні з 2020 роком. Для повної реалізації «Великої реставрації» в найближчі 4 роки необхідно буде виділити близько 55 мільярдів гривень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
01.05.2024 Договір оренди комерційної нерухомості: як його правильно оформити
01.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 30 вибухів
01.05.2024 Нардеп Михайло Ананченко розповів деталі про роботу проєкту «Код пам’яті»
01.05.2024 6 місяців вважали зниклим безвісти: у Ромнах попрощаються із полеглим захисником Сергієм Передрієм
01.05.2024 У Сумах до Великодня влаштовують благодійний майстер-клас
01.05.2024 В одному з сумських будинків немає світла через стоки в підвалі

Коментарі: