На Сумщині виробник напівфабрикатів виганяв інспекторів держнагляду нецензурною лексикою

28.05.2021

Так, під час проведення спеціалістами Головного управління заходу державного контролю щодо виробника харчових напівфабрикатів на його потужність прибула «група підтримки», один з членів якої нецензурною лексикою та в непристойній і агресивній формі розпочав доводити, що це приватна територія, і інспектори не мають права заходити до будівлі. Від зазначеного громадянина в громадському місці лунали нецензурні образи та знущання з інспекторів, які прибули для проведення перевірки.

В цей час працівники, які здійснювали нелегальне виробництво напівфабрикатів зачинили двері до приміщення, де здійснювалося виробництво і реалізація напівфабрикатів. Такими діями була створена перешкода у проведенні заходу державного нагляду. Факти протиправних дій зазначеної особи були зафіксовані на відеореєстратор інспекторів.

Відповідно до правової позиції Верховного суду в постанові від 03.07.2019 по справі № 288/1158/16-к Велика Палата зазначила, що хуліганські дії, які в контексті статті 296 Кримінального Кодексу України завжди посягають на громадський порядок. Під громадським порядком, слід розуміти суспільні відносини, що сформовані внаслідок дії правових норм і усталених правил співжиття. Проявами особливої зухвалості під час цих дій є нахабне поводження, буйство, бешкетування, зрив масового заходу, тимчасове порушення нормальної діяльності установи, підприємства, організації або громадського транспорту тощо. Винятковим цинізмом у контексті статті 296 КК визнаються дії, що демонструють брутальну зневагу до загальноприйнятих норм моралі, зокрема прояви безсоромності чи непристойності.

Враховуючи зазначене, в травні 2021 року Головним управлінням було подано до органів нацполіції заяву про вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України, а саме хуліганство щодо особи, яка допустила агресивне та нецензурне чіпляння до інспекторів та створила перешкоди у діяльності посадових осіб Головного управління.

Проте, органи нацполіції належним чином на подане звернення не відреагували. В зв’язку з цим, Головне управління звернулось зі скаргою на їх бездіяльність до суду. Ухвалою Ковпаківського районного суду від 21.05.2021 по справі № 592/6075/21 скарга Головного управління була задоволена та зобов’язано Сумський РУП ГУНП в Сумській області відкрити за даними фактами кримінальне провадження та розпочати до досудове розслідування. Відповідно до приписів ч. 1 статті 296 КК України правопорушнику загрожує кримінальне покарання до 5 років обмеження волі.

Слід зазначити, що Головне управління стикається з фактами створення перешкод в проведенні перевірок не вперше, проте завжди принципово реагує на будь-які порушення законності. Так, зокрема за фактами самоправних дій, спрямованих на створення перешкод у проведенні перевірок в минулому році було відкрито два кримінальних провадження за ст. 356 КК України. Загалом за зверненнями Головного управління протягом 2020 – 2021 років було відкрито 19 кримінальних проваджень за виявленими фактами грубих порушень законодавства.

Головне управління і надалі планує використовувати в повному обсязі наявні правові засоби для захисту своїх інспекторів від протиправних дій під час здійснення заходів державного нагляду та звертає увагу суб’єктів господарювання, що відповідно до п. 17 ч. 1 статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» у разі відмови в допуску до перевірки або створення інших перешкод в її проведенні, в тому числі з залученням третіх осіб, на фізичних осіб-підприємців накладається штраф в розмірі 7 мінімальних заробітних плат (42 тис. грн.), на юридичних осіб в розмірі 10 мінімальних заробітних плат (60 тис. грн.).

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: