Лікарні Сумщини скорочують стаціонарні ліжка, передбачені для пацієнтів з коронавірусом

02.06.2021

На Сумщині скорочують стаціонарні ліжка для хворих або з підозрою на коронавірус. У Сумській лікарні № 5 із п’яти відділень, які були перепрофільовані під пацієнтів із COVID-19, лишили три. 

З 2 червня у лікарні запрацювало змішане відділення: там тимчасово об’єднали пульмонологію, лор-відділення, неврологію та кардіологію.

“Під час карантину я працювала в інфекційних відділеннях: у п’ятій інфекції, у першій інфекції. Періодично перепрофільовувалися, у зв’язку з епідемічною ситуацією, кардіологічні ліжка. Наразі створено теж 15 кардіологічних ліжок для надання кардіологічної допомоги. Хотілося б повністю повернутися у кардіологічне відділення та працювати зі своїми пацієнтами. Вже є черга з пацієнтів, які чекають на кардіологічну допомогу”, – розповіла лікарка Оксана Гулай.

Працюють медики тут і без захисних костюмів. “У такому костюмі звичніше, ти відчуваєш себе людиною перш за все, а у захисному костюмі, в якому нам доводилося працювати із ковідними хворими, було дуже важко”, – розповіла медсестра Світлана Самбур.

Лідія Олійник працює пульмонологом. Зараз жінка опікується хворими з постковідним синдромом.

“Тепер специфіка пульмонологічної роботи змінилася. Якщо раніше на стаціонарному лікуванні були здебільшого хворі з бронхіальною астмою, з пневмоніями бактеріальними, із хронічними обструктивними захворюваннями легень, то тепер більшість хворих – це постковідні хворі. На сьогодні, на жаль, той, хто скаже, що він розуміє 100%, що відбувається в “ковід” і в “постковід”, він збреше. Ми так само йдемо і цікавимося світовим досвідом, і так само йдемо як першопрохідці в лікуванні цих хворих”, – розповіла лікарка.

Міська лікарня №5 мала найбільшу кількість ліжок для людей із коронавірусом – 250. Зараз їх буде 148 – це половина всіх ліжок лікарні.

“Наразі ми госпіталізуємо за невідкладними показами на ці ліжка. В майбутньому плануємо відновити й планову госпіталізацію. 47 лікарів, 111 медичних сестер і 45 молодших медичних сестер для надання допомоги хворим на COVID-19”, – розповіла заступниця директора з медчастини Тетяна Ткач.

Нині з COVID-19 у цій лікарні 69 містян, із них 30 – на кисневій підтримці.

Окрім п’ятої лікарні у Сумах, за словами начальниці управління охорони здоров’я Олени Чумаченко, перепрофілюються й інші медзаклади, у яких лікували пацієнтів з коронавірусом.

“Всі заклади, які підписали з НСЗУ договори на надання допомоги хворим на коронавірусну інфекцію, продовжать її надавати. По четвертій міській лікарні, враховуючи ті можливості відділення, які є, тобто бокси, на сьогодні відбувається госпіталізація як ковідних хворих, так і хворих з іншими інфекційною патологією. Вони розмежовані, ці потоки взагалі не пересікаються. Ризик зараження мінімізований. Що стосується центральної міської лікарні, то там на сьогоднішній день є чотири хворих на коронавірусну інфекцію. Після їх виписки зі стаціонару дане відділення тимчасово призупиняє роботу”, – сказала Чумаченко.

За словами заступниці начальника обласного управління охорони здоров’я Галини Хомети, зараз зайняті хворими або з підозрою на коронавірус менше чверті всіх розгорнутих ліжок на Сумщині. В управлінні опрацьовується списки лікувальних закладів, які надають допомогу людям із COVID -19.

За інформацією системи моніторингу поширення коронавірусної інфекції РНБО, жодного стаціонарного хворого немає на 2 червня у Буринській, Великописарівській, Краснопільській, Лебединській, Липоводолинській, Недригайлівській, Середино-Будській та Ямпільській громадах.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: