На Сумщині працівник навчального закладу домігся поновлення на роботі

03.06.2021

Бувають обставини, коли роботодавець змушений провести процедуру скорочення на своєму підприємстві. Досить часто таку процедуру проводять з порушенням, у зв’язку з чим роботу втрачають висококваліфіковані кадри.

До Управління Держпраці звернувся зі зверненням Богдан (ім’я змінено), колишній працівник одного із навчальних закладів Сумщини. У звернені зазначив, що він неправомірно звільнений з посади у результаті скорочення штату та його трудові права порушені.

Інспектор праці вийшовши на позапланову перевірку встановив, що дійсно в установі з зв’язку зі зменшенням чисельності учнів, відсутністю комплектних груп та ін. відбулося скорочення кадрів. Так із 4 штатних одиниць в результаті скорочення повинна була залишитися лише 1.

Працівники були попереджені про вивільнення у встановлені відповідно ст. 49-2 КЗпП терміни. Крім того всім особам, які підлягали вивільненню були запропоновані інші робочі місця, від яких вони відмовилися. В цьому списку був і Богдан.

Статтею 42 КЗпП України передбачено, що при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне право надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. Це головна умова залишення на роботі. Ознайомившись з особовими картками працівників фахівець Держпраці зміг зробити висновок щодо рівня кваліфікації та продуктивності праці.

До відома: доказами більш високої кваліфікації можуть бути відомості про освіту і присвоєння кваліфікаційних розрядів, підвищення кваліфікації, навчання без відриву від виробництва, винаходи і раціоналізаторські пропозиції, тимчасове виконання обов’язків більш кваліфікованих працівників, досвід трудової діяльності.

За рівних умов продуктивності праці й кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається іншим категоріям працівників, зазначених у ст. 42 КЗпП України.

В ході перевірки встановлений факт проведення аналізу переважного права не в повному обсязі, чим порушено права Богдана.

За результатами заходу контролю інспектором праці складений акт та винесений припис з конкретним строком виконання.

Ще до закінчення терміну виконання припису до Управління зателефонував Богдан з гарною новиною – його поновили на роботі. Керівництво установи прислухалось до вимоги фахівця Держпраці. І якщо навчальний заклад надасть документи, які підтверджують вищевказаний факт інспектору вчасно – припис буде вважатися виконаним.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: