У СНАУ обговорили вплив радіації на аграрний сектор

07.06.2021

5 червня у Сумському національному аграрному університеті відбулася робоча зустріч з головою Національної комісії з радіаційного захисту населення Олександром Копиленком.

Ще від часів Чорнобильської катастрофи питання радіаційного захисту населення гостро стоїть перед Україною. Відлуння трагедії і досі дає про себе знати – багато українців на власному здоров’ї відчувають його. А ще ж наслідки технічного прогресу часто додають клопоту. Від радіаційного впливу потерпають і природні об’єкти, екосистеми та сільськогосподарські угіддя. Аби мінімізувати цей вплив та убезпечити українців від небезпечних захворювань, викликаних радіацією Рада національної безпеки та оборони вирішила провести спільне засідання з Національною комісією з радіаційного захисту населення.

Задля підготовки до цього засідання голова Нацкомісії, народний депутат, академік НАН України Олександр Копиленко завітав до Сумського національного аграрного університету, який є базовим закладом вищої аграрної освіти в Північно-Східному регіоні. Разом з ним до університету приїхав і знаний вчений у галузі експериментальної ядерної фізики Володимир Сторіжко – академік НАН України, заслужений діяч науки і техніки, володар ряду державних нагород.

Під час зустрічі гості зустрілися з ректором Сумського НАУ Володимиром Ладикою, а також поспілкувалися з деканом факультету агротехнологій та природокористування Ігорем Коваленком, який розповів про вплив радіації на аграрний сектор та перспективи захисту сільськогосподарської продукції від цього небезпечного впливу. Після панельної частини візиту гостям продемонстрували матеріально-технічну базу СНАУ, зокрема лабораторії мас-спектрометрії, електронної мікроскопії та ПЛР-аналізу.

Олександр Любимович за результатами візиту пообіцяв підняти обговорені у СНАУ питання на найближчому засіданні РНБО.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: