Магазин на Сумщині оштрафували за байдужість до питання безпечності харчових продуктів

09.06.2021

Сумським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проведено позапланову перевірку стосовно додержання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів у фізичної-особи що здійснює свою діяльність в Сумському районі.

По факту виявлених порушень суб’єкту господарювання було видано припис щодо їх усунення. Терміни усунення порушень були погоджені з оператором ринку. Проте, за результатами позапланової перевірки стану виконання припису було встановлено неповне виконання суб’єктом господарювання виданого припису.

А саме, оператором ринку не забезпечується температурний режим зберігання харчових продуктів, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів та формування токсинів. При цьому у вітрині-холодильнику одночасно зберігаються: масло вершкове (умови зберігання від -18˚С до -4˚С), молоко пакетоване пастеризоване (умови зберігання від +4˚С до +2˚С), кефір макетований (умови зберігання від +4˚С до +2˚С), сирки плавлені (умови зберігання від 0˚С до +6˚С), при цьому на період перевірки згідно показників наявного в магазині термометру зафіксовано фактичну температуру зберігання зазначених харчових продуктів: +6˚С  +9˚С.

Відсутність контролю за температурним режимом, порушення температурних умов зберігання веде до забруднення харчових продуктів мікроорганізмами та токсинами, які при потраплянні в організм з їжею здатні викликати у людини інфекційні захворювання та харчові отруєння, а це створює загрозу для життя та/або здоров`я людини.

Також під час позапланової перевірки встановлено, що оператором ринку не  ведеться результативна боротьба зі шкідниками: на увесь магазин одна липучка для мух, відсутні докази боротьби зі шкідниками (зокрема акти періодичного проведення дератизації та дезінсекції). Моніторинг наявності гризунів та записи про проведення боротьби з гризунами не здійснюються. Гризуни та комахи здатні швидко розмножуватися і завдавати великої шкоди людині, адже хвороби, носіями яких є миші, щури, комахи належать до небезпечних інфекційних захворювань (чума, сказ, енцефаліти, тиф, лептоспіроз, туляремія, токсоплазмоз, малярія та інші).

Порушення, які не були усунуті оператором ринку створюють загрозу для життя або здоров’я людей, що детально описані по кожному виявленому порушенню в офіційних документах, складених за результатами проведення заходу.

За результатами перевірки був складений протокол, на підставі якого були застосовані штрафні санкції в розмірі 23615 грн.

Оператор ринку з застосованими штрафними санкціями не погодився та оскаржив їх в судовому порядку.

Однак Головним управлінням в судовому порядку була доведена законність та обґрунтованість застосованих штрафних санкцій, тому рішенням Сумського окружного адміністративного суду в задоволенні позовних вимог оператора ринку було відмовлено.

Головне управління звертає увагу операторів ринку, що невиконання, неповне або несвоєчасне виконання припису про усунення порушень у сфері безпечності харчових продуктів тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: