“3 раки за один день”: директор обласного діагностичного центру закликав жінок проходити профілактичну мамографію

11.06.2021

Директор КНП СОР «Сумський обласний діагностичний центр», обласний позаштатний рентгенолог Ярослав Жданов опублікував аналітичну інформацію про важливість профілактичної мамографії, базуючись на статистичних даних.

“Мамографія профілактична… пріоритетний пакет за який Національна служба здоров’я України (НСЗУ) оплачує окремо. Наш заклад сподівався, що ми будемо мати підвищений попит: гарні умови обстеження, нова апаратура, дві радіологині, які «собаку з’їли» на мамограмах та УЗД грудних залоз, позитивні відгуки мамологів про нашу діагностику. Але ні. Може проблема в нашому центрі (не дуже вдале розташування)? Подивився статистику на дашбордах в інших закладах – ситуація ще гірше. Тоді довелось проводити маленьке розслідування, робити аналітичну роботу про стан профілактичної мамографії в Сумській області.

Почнемо з того, що після 40 років, за рекомендацією ВООЗ для раннього виявлення онкопатології грудної залози, жінки повинні проходити профілактичну мамографію до 50 років – один раз на два роки, після 50 років – щорічно. Відповідно до програми медичних гарантій, жінка після 40 років може безоплатно пройти це обстеження. Треба звернутись до свого сімейного лікаря, взяти направлення на мамографію, вибрати лікувальний заклад, виконати дослідження та рік або два роки спати спокійно, усвідомлюючи, що раку грудей нема.

Останньою краплею були слова Виктория Короткая – вчора з 14 пацієнток – 3 раки (виконані мамографії та УЗД). Ви розумієте, 3 раки за один день.

Не буду приводити всю аналітику (аналіз проводився за показниками 2020 року). Вкажу лише деякі «цікаві» факти.

1. Для аналізу кількості жінок Сумської області, які потребують профілактичної мамографії, мною опрацьована статистична демографічна інформація за 2020 рік. Усього жінок у віковій групі 40-49 років – 81474, у віковій групі 50 років і старше – 263644. Ураховуючи, що в групі жінок 40-49 років дослідження необхідно виконувати один раз на два роки, тому кількість жінок, яким у 2020 році необхідно було виконати обстеження, становить 304381, фактично виконано 10855 мамографій, або 3,56%. Так – 3,6% кожна тридцята жінка відповідного віку пройшла профілактичну мамографію.

2. Середній показник виписаних електронних направлень на мамографію на вищезазначену кількість жінок, яким показане дослідження, становить 5,17%, а виконаних досліджень 3,1%.

3. Є лікувальні заклади в області які виписали електронних направлень для жінок відповідної групи на мамографію менше 1%. Агов!!!! Сімейні лікарі, що ви будете робити коли там буде онкозанедбаність, коли воно (рак молочної залози) «вилізе» вже в 3 або, не дай Боже, в 4 стадії?

4. Майже не направляють на дослідження заклади м.Кролевець, м.Путивль, м.Буринь, м.Шостка, м.Ромни, при чому в м.Шостка та Ромни є цифрові мамографи, де можна безкоштовно пройти дослідження.

5. В травні 2021 року в Суми було виконано 89,3% всіх мамографій в області – решта 10,7% Ромни, Шостка, Конотоп.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: