До Дня Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни на Лучанському кладовищі в Сумах провели мітинг-реквієм

22.06.2021

У день 80-ї річниці початку війни нацистської Німеччини з Радянським Союзом небайдужі сумчани поклали квіти до могил загиблих у роки Великої Вітчизняної, та помолилися за військових і мирних жителів, яких забрала найстрашніша війна минулого століття.

Голова фракції ОП-ЗЖ у Сумській міській раді Ігор Перепека наголосив, що місце на Лучанському кладовищі особливе. «Півстоліття тому тут відзначалися і День пам’яті, і День Перемоги. Тому ми намагаємося відродити цю традицію, аби щороку 22 червня тут збиралися люди, які шанують нашу історію, і виступають проти того, аби її переписували», – зазначив політик.

Одразу після завершення війни Лучанське кладовище було особливим місцем для ветеранів та дітей війни. Із квітами і сльозами вони приходили до могили невідомих солдатів. Координатор акції «Пам’ятай ім’я своє» Сергій Кондратенко розповідає, що тут поховані військові, партизани, підпільники. Тож упевнений, що ми не маємо права забувати про їх подвиги і повинні шанувати місця захоронення визволителів.

Перший заступник голови фракції ОП-ЗЖ у Сумській обласній раді Микола Войтенко нагадав, що війна забрала життя кожного п’ятого українця, більшість з них – мирне населення.«Всі народи, які входили до складу Радянського Союзу, заплатили велику ціну за Перемогу. Багато українців були вивезені на роботи до Німеччини та інших країн. Багато загинули від тортур у таборах смерті. Багато дітей залишилися сиротами, а жінки – вдовами. Багато було розстріляно мирного населення. І цей перелік можна продовжувати. Тому ми не маємо морального права нівелювати історію», – певен політик.

Цього дня на кладовище прийшли молодь та діти, представники громадських організацій. Разом з священиком учасники мітингу-реквієму помолилися за всіх загиблих і померлих під час війни, вшанували їх хвилиною мовчання і поклали квіти до їхніх могил.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: