Невиконання Держбюджету гальмує розвиток країни та місцевих громад, – Ігор Молоток

30.06.2021

Цьогоріч, як і в минулому році, простежується негативна тенденція невідповідності планових і фактичних показників виконання Державного бюджету. Такий висновок зробив голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати, народний депутат України від Сумщини Ігор МОЛОТОК після опрацювання висновку Рахункової палати про результати аналізу виконання Держбюджету у першому кварталі поточного року.

На думку парламентаря, це свідчить про прорахунки прогнозування доходів при складанні проєкту Державного бюджету та недоліки їх помісячного планування.

– Яскравий приклад – ліцензування азартних ігор та лотерей. За 5 місяців до державної казни надійшло менше ніж 10% від річного плану. А відтак 6 бюджетних програм, які стосуються культури, охорони здоров’я, інфраструктури, соціально-економічного розвитку територій, ризикують залишитись лише на «папері». Крім того, до спеціального фонду державного бюджету передбачено зарахування надходжень Нафтогазу за результатами ревізії Держаудитслужби зі спрямуванням на здійснення вакцинації, боротьбу з COVID-19 та збільшення зарплати медикам, проте такі надходження за січень-травень не надходили, – зазначив Ігор МОЛОТОК.

Окрім того, у Держбюджеті 20 трансфертів місцевим бюджетам затверджено без розподілу між місцевими бюджетами. Відповідно до законодавства розподіл має бути здійснений Кабінетом Міністрів за погодженням з Бюджетним комітетом. На 24 червня Комітет розглянув 14 рішень Уряду щодо погодження розподілу і перерозподілу трансфертів між місцевими бюджетами, але 6 субвенцій залишаються нерозподіленими, а 5 субвенцій розподілені частково.

– Дана ситуація може призвести до того, що частину субвенцій буде надано в обсягах менших від запланованого, і, як наслідок, потягне за собою невиконання окремих видатків місцевих бюджетів, – підкреслив парламентар.

Подібних невідповідностей і розбіжностей, за словами Ігоря МОЛОТКА, у процесі виконання бюджету за поточний рік, виявлено чимало.

– Маємо максимально усунути всі негативні чинники, які заважають виконанню Державного бюджету, гальмуючи процеси розвитку країни, місцевих громад, – акцентував парламентар.

Щоби врегулювати наявні проблеми і запобігти їм в процесі виконання Бюджету у поточному році, на засіданні підкомітету було складено та ухвалено низку дієвих рекомендацій для Кабміну.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: