На Шосткинщині – нашестя небезпечного шкідника

04.07.2021

На масову появу небезпечного шкідника скаржаться городники Шосткинщини. Білокрилки – це літаючі комахи завдовжки близько 2 мм, схожі на маленьких білих метеликів, пише shostka.info.

Здебільшого білокрилка пошкоджує капусту, але може й огірки, помідори чи іншу городину. «Хмарки» маленьких білих комах здіймаються вгору, як тільки торкнутись до рослини.

Білокрилка розповсюджена в південних регіонах, але цьогоріч погодні умови сприяли розвитку шкідника у відкритому ґрунті і в нашій місцевості.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області зазначає, що висока вологість повітря на фоні підвищених температур повітря створили умови, які максимально наближені до тепличних, тому створилась загроза подальшого поширення фітофага та підвищення шкідливості.

Їхні личинки – дрібні сіро-зелені крупинки, рухливі тільки в ранньому віці. І перші, і другі ушкоджують рослину висмоктуючи з неї соки. На пошкоджених листках з’являються цукристі виділення, на яких потім поселяється сажистий гриб.

Присмоктуючись до рослини, личинки білокрилки захищають себе восковим нальотом, який робить їх невразливими для більшості інсектицидів. Через це позбутися від білокрилки досить складно.

Найбільшої шкоди ці комахи, завдають капусті. Вони поселяються під листям культури і висмоктують з нього сік. Від цього рослини відстають у рості, жовтіють, або сохнуть.

Для зменшення чисельності шкідника на овочевих культурах спеціалісти рекомендують систематичні спостереження, виявлення та ліквідацію первинних вогнищ. Тому, насамперед, не зайвим буде поставити звичайні пастки для мух над рослиною або жовті клейові пастки.

Обприскування рослин потрібно починати при з’явленні первинних вогнищ шкідника, застосовуючи дозволені для використання в Україні інсектициди в певному чергуванні або в поєднанні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: