У господарському суді започаткували цикл зустрічей правників, науковців та студентів

05.07.2021

В Господарському суді Сумської області пройшов круглий стіл за темою: “Захист прав працівників підприємства у випадках банкрутства (неплатоспроможності)”.

На обговорення були запрошені судді, адвокати, арбітражні керуючи, науковці та студенти сумських вишів.

За словами голови суду Євгенії Жерьобкіної, суд вирішив започаткувати цикл спільних зустрічей, виступивши майданчиком для дискусій, об’єднавши правову спільноту, сумський бізнес і молодь.

Нині суд посідає важливе місце в регулюванні спорів, конфліктів і протиріч, що виникають в бізнесових колах, в економічній сфері нашої держави.

Суд виступає гарантом прозорих, чесних правил функціонування для усіх учасників ринкового сегменту, які звертаються до нас за відновленням правосуддя.

З огляду на євроінтеграційні процеси в Україні, зокрема – в економічному секторі, питання дотримання та захисту прав людини від порушень зі сторони бізнес-структур набувають особливої актуальності у суспільній свідомості. Це зумовлено тим, що сучасний бізнес не обмежує свою діяльність національними кордонами і вільно пересувається у пошуках виробничих матеріалів, економічних та трудових умов.

З метою запобігання та припинення порушень прав людини, заподіяних у ході або унаслідок підприємницької діяльності, світовою спільнотою було прийнято ряд міжнародних актів і вагомих політико-правових рішень (Резолюція Ради ООН з прав людини № 17/4 про Керівні принципи ООН з питань бізнесу та прав людини (2011 р.)), які стимулюють державу зробити свій внесок у забезпеченні та захисті прав людини у сфері бізнесу, шляхом оцінки поточної ситуації та вжиття необхідних заходів щодо забезпечення прав людини, корпоративну відповідальність підприємств за дотримання прав людини, навіть у тих випадках, коли державна влада не здатна повною мірою забезпечити реалізацію та захисти такі права.

За даними світового рейтингу Doing Business-2020: Україна піднялась на 64 місце, але відстає від РФ, Молдови, Білорусі та Казахстану.

Найнижчу позицію Україна мала у 2012 році — 152 місце із 183-х. Рік тому країна досягла найвищої позиції — 71 місця серед 190 країн.

Якщо розглядати окремі галузі, де є зростання, то це будуть:

+ Отримання дозволів на будівництво (з 30-го на 20 місце)

+ Підключення до електромереж (із 135-го на 128 місце)

+ Реєстрація власності (з 63-го на 61 місце)

+ Захист міноритарних інвесторів (із 72-го на 45 місце)

+ Міжнародна торгівля (із 78-го на 74 місце)

– Отримання кредитів (з 32-го на 37 місце)

– Реєстрація бізнесу (з 56-го на 61 місце)

– Забезпечення виконання контрактів (з 57-го на 63 місце)

– Оподаткування (з 54-го на 65 місце)

– Вирішення питань неплатоспроможності (із 145-го на 146 місце)

На засіданні було заслухано суддів, адвокатів, арбітражних керуючих, викладачів СумДУ.

З метою напрацювання спільної теоретичної і практичної бази у вирішенні таких спорів, за підсумками зустрічі формуються тези, конкретні кроки, які будуть направлені до Асоціації правників України, законодавчих органів нашої держави для прийняття рішень вже на найвищому рівні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: