На Сумщині притягнуть до кримінальної відповідальності осіб, які завищили тариф на вивіз сміття на 9,7 млн грн

07.07.2021

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області вживаються заходи щодо притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб у завищенні тарифів на комунальні послуги в сукупному розмірі 9,7 млн. грн.

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області, надійшла скарга від мешканки м. Глухів про порушення діючого законодавства під час та після формування тарифу на вивезення та захоронення сміття по місту Глухів Сумської області.

У ході опрацювання наявної інформації було встановлено, що при формуванні тарифу на вивезення та захоронення сміття по м. Глухів товариством була закладена вартість за оренду техніки, а при фактичному наданні послуг дана техніка надавалася безкоштовно, внаслідок чого сума збитків для споживачів може становити 1,4 млн. грн. у розрахунку на рік.

Тому, за погодженням Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, інспектор Головного управління вийшов на підприємство для проведення заходу державного нагляду з метою перевірки обґрунтованості формування та застосування тарифів на вивезення ТПВ в м. Глухів. Однак, керівництво суб’єкта господарювання, зачинившись у приміщенні будівлі та не відповідавши на багаточисленні телефонні дзвінки, не допустило посадову особу Головного управління до перевірки.

Враховуючи протидію проведенню позапланової перевірки та наявність інформації щодо порушення при формуванні і застосуванні тарифу на вивезення та захоронення сміття, зокрема необґрунтованого завищення витрат на 1,4 млн. грн. та відповідно незаконного заволодіння коштами споживачів Головне управління змушене було звернутись до поліції.

За фактом підроблення документів та завищення розрахунків тарифу Глухівським ВП Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області було відкрите кримінальне провадження №12020200070000163 за ч. 1 статті 358 КК України.

З метою належного захисту прав та інтересів споживачів Головне управління також звернулося з клопотанням в межах кримінального провадження з приводу призначення судово-бухгалтерської експертизи для підтвердження дійсного розміру збитків. На даний час така експертиза була призначена.

У місті Суми, за результатами перевірки Головного управління щодо суб’єкта господарювання, який надає послуги з вивезення ТПВ, було виявлене також завищення витрат при формуванні тарифу на 8,3 млн. грн. у розрахунку на рік.

За даним фактом Сумською прокуратурою також було відкрите кримінальне провадження №42019201010000327 за ч. 1 ст. 364-1 КК України. Крім того, за заявою Головного управління, Сумським РУП ГУНП в Сумській області було відкрите кримінальне провадження №12020205520000250 за ст. 384 КК України по факту надання до суду завідомо підроблених документів щодо понесення витрат на облаштування контейнерних майданчиків та заробітну плату. В межах зазначених кримінальних проваджень Головним управлінням також було заявлено клопотання про призначення судово-бухгалтерської експертизи. Як повідомила окружна прокуратура м. Суми на даний час слідчі дії тривають та проводяться необхідні експертні дослідження.

Головне управління продовжує стежити за розслідуванням відповідних справ і буде вживати всі передбачені законодавством заходи для того, щоб винні особи понесли, передбачену законом, відповідальність, а споживачам була повернута надмірно стягнута плата за послуги з вивезення побутових відходів в м. Суми та м. Глухів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: