Винесли вирок жителю Сумщини, який напав на сумських енергетиків

07.07.2021

Ми вже розповідали про напад на енергетиків у селі Івот Шосткинського району. Та випадок на Шосткинщині непоодинокий. У Конотопському районі споживач погрожував убивством фахівцю АТ “Сумиобленерго”.

У березні цього року бригада електромонтерів на чолі із заступником директора філії “Конотопський РЕМ” проводила рейдову перевірку споживачів району. Оглядаючи лічильник у помешканні одного з жителів села Лобківка, енергетики виявили, що електроенергія в домогосподарстві не обліковується, і помітили, що споживач ховає якийсь електропровід. На прохання надати доступ до підозрілого електропроводу фахівці Товариства отримали категоричну відмову. Тому вони попередили споживача, що змушені будуть звернутися до поліції. У відповідь на це споживач вийшов до сусіднього приміщення, взяв предмет, схожий на пістолет, і поклав його до кишені.

Усвідомлюючи загрозу, заступник директора філії “Конотопський РЕМ” викликав правоохоронців. Водночас він намагався заспокоїти чоловіка, проте його заклики до правового вирішення конфлікту не подіяли – споживач поводився відверто агресивно, лаявся і погрожував енергетикам. Незадовго до прибуття наряду поліції чоловік вийняв з кишені пістолет і вистрелив у підлогу перед ногами працівників АТ “Сумиобленерго”, після чого звів затвор і спрямував пістолет в обличчя заступника директора філії “Конотопський РЕМ” зі словами: “Зараз зроблю дірку в голові”. Але почувши, що до приміщення входять правоохоронці, споживач поклав пістолет до кишені та вийшов їм назустріч. Злочинця було затримано.

Уже в присутності працівників поліції була оглянута електроустановка і з’ясовано, що електропровід підключений поза приладом обліку електроенергії. Було складено акт про порушення, в якому також зафіксовано, що споживач здійснив крадіжку електроенергії. Правоохоронці для проведення слідчих дій вилучили фрагмент електропроводу.

Як з’ясувалося в ході розслідування злочину, чоловік незаконно переробив стартовий (сигнальний) пістолет у вогнепальну зброю та спорядив її саморобними патронами (зарядженими картеччю). До того ж, зброю він зберігав без відповідного на те дозволу.

За фактом нападу на працівників АТ “Сумиобленерго” було відкрито кримінальне провадження. Встановлено, що чоловік скоїв кримінальні правопорушення, передбачені частиною 1 статті 263-1 (незаконне виготовлення вогнепальної зброї та незаконне виготовлення бойових припасів), частиною 1 статті 263 (зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу), частиною 1 статті 129 (погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози) Кримінального кодексу України.

17 червня Конотопський міськрайонний суд Сумської області виніс злочинцю вирок – 3,5 роки позбавлення волі. Проте через похилий вік обвинуваченого (майже 80 років) і ставлення потерпілого (заступника директора філії “Конотопський РЕМ”), який не наполягав на суворості покарання, суд звільнив чоловіка від відбування призначеного покарання, встановивши випробувальний термін – два роки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: