У річці Вир масово гине риба і стоїть неймовірний сморід

07.07.2021

У річці Вир масово гине риба і стоїть неймовіний сморід: це екологічна катастрофа чи природнє явище, викликане різким збільшенням води в останній тиждень червня?

Відповісти на це питання можна лише після проведення певних лабораторних досліджень відповідними спеціалістами.

Відреагувавши на звернення депутата Білопільської міської ради Наталії Калініченко у ФБ,

Білопільський міський голова Юрій Зарко та депутат Білопільської міської ради, начальник Клевенської експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області Юрій Гедерим об’єднались і привезли в Білопілля представників Регіонального офісу водних ресурсів, які і провели дослідження води в різних річках Білопільської громади.

– Ми повинні знати, що трапилось на наших водоймах, чому гине риба, наскільки небезпечно купатись у річках та користуватись водою, – зазначив міський голова Юрій Зарко. – А головне, якщо стане відомою причина такого зараження, то не допускати її повторно і мінімізувати наслідки цього лиха.

Журналісти супроводжували спеціалістів лабораторії і от що побачили:

У районі Нових Вирків найбільше видно мор риби і стоїть найжахливіший сморід. Тут працювали лаборанти: завідувачка лабораторії моніторингу вод та грунтів РОВР у Сумській області Олена Ярошенко та її колега, провідний інженер з використання водних ресурсів відділу водних відносин та басейнової взаємодії РОВР у Сумській області Вадим Онісковець.

Проби води беруться на аналіз на Свистуні.

Далі поїхали у Нові Вирки. По дорозі зафіксували стан води у річці Вир на території Білопілля.

А у Нових Вирках поспілкувались із місцевим мешканцем, який розповів і показав на відео, скільки загинуло у річці риби.

І в підтвердження його слів ми побачили на власні очі, що відбувається на річці.

Мертва риба вздовж берега

Проби води взяли і тут.

Відбір проб води на березі Виру у районі Нових Вирків

А далі поїхали на Сейм, бо, за словами місцевих жителів, різкий запах з учорашнього дня відчувається вже на Сейму. І теж починає гинути риба.

Побачили, як тут купаються діти і навіть ловлять рибу. Але, за словами Олени Ярошенко, ця риба мертва і споживати її ні в якому разі не можна.

Втім, на Сейму вода чистіша, що видно навіть візуально. І запах не такий різкий, як біля Виру.

Вода у Виру

Вода у Сейму. Порівняння води у Сейму і Виру за кольором

Проби води забрані на дослідження. На моє питання: “Чи можна вже сказати, звідки взялось це забруднення і в чому причина мору риби?”, Олена Ярошенко відповіла, що лише лабораторний аналіз це остаточно з’ясує. Але що точно радить пані Олена, так поки що утриматись від купання в цій воді і споживання риби, виловленої тут.

Чекаємо результат і дослухаємось до порад фахівців.

bilopillia.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: