Сьогодні православні вшановують Охтирську Ікону Божої Матері

15.07.2021

15 липня православний світ вшановує Охтирську Ікону Божої Матері, яка відрізняється тим, що Діва Марія без мафорію, а замість Немовля – Розп’яття. Цей образ є своєрідною ілюстрацією особливого Богородичного канону, який читають на страсному тижні під час Великого посту.

У Сумському обласному художньому музеї ім. Никанора Онацького зберігається кілька ікон Охтирської Богородиці. Величчю та красою сповнений поліський образ Богородиці датований 1838 р. В добу бароко були розповсюджені левкасні ікони, що уособлювали глибокий біблійний зміст горішнього та долішнього світів. Української зразок ХVІІІ ст. прикрашає експозицію музею. Один із розповсюджених списків походить з майстерні Михайла Охраменка (1850-і роки). Слобожанські майстри були добре обізнані у світовому мистецтві, тому і в загальному вирішенні пластики і форми в іконах, окрім місцевих традицій, помітні впливи фрязьких іконописців.

Літописи свідчать про події явлення Охтирської ікони Богородиці влітку 1739 р. у містечку Охтирка (Харківська губернія, нині Сумська область). Священник старої дерев’яної Покровської церкви о. Даниїл під час косовиці потрапив на яскраве сяйво, що йшло від ікони. Створивши хресне знамення став читати кондак Різдву Цариці Небесній. Про цей випадок він нікому не сказав, заніс ікону в дім, а через три роки, коли сяйво навколо образу повторилось, переніс її до храму.

За молитвами ікона виліковувала людей від багатьох хвороб, вона є покровителькою сиріт, до неї звертаються за благословенням в державних справах. Церквою було записано і перевірено 324 випадки зцілення людей від тяжких хвороб. В 1751р. Святіший Синод визнав ікону Охтирської Богоматері чудотворною. Слава про цей образ поширилась на весь православний світ, що навіть приїздила помолитися перед ним сама імператриця Єлизавета, яка надала кошти на спорудження нового кам’яного храму.

Архітектурна перлина Сумщини доби українського бароко Свято-Покровський собор, збудований за проектом видатних зодчих Д.В. Ухтомського, С. І. Дудинського відкритий 2 липня 1768 р. Величний білокам’яний трибанний храм, правий вівтар якого присвячений Охтирському чудотворному образу Богоматері, лівий – в ім’я Свв. Захарія та Єлизавети (батьки Іоанна Хрестителя). Тоді ж граф Б. Шереметєв подарував нову ікону Охтирської Богородиці з мощами святих в срібній ризі та дорогоцінним камінням, яка в 1917 р. була знищена більшовиками, як і все церковне начиння, а собор на довгі роки перетворений у склад.

У багатьох списках чудотворного образу Охтирської Богоматері, з’явленому на Сумщині, відбились кращі традиції іконопису українського бароко, класицизму та народного мистецтва.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: