Що відомо про комендантську годину для підлітків у Сумах?

17.07.2021

Як діти та їхні батьки дотримуються закону №243-VII, ухваленого у 2013 році та рішення Сумської міськради №1359, прийнятого 14 липня, перевірятимуть раз на три місяці. Про це  повідомив речник Нацполіції Сумщини Володимир Крупецьких.

Йдеться про “комендантські години” з 22.00 до 06.00, передбачені для дітей віком до 16 років.

Рейди та підліткова злочинність

За словами старшого інспектора відділу ювенальної превенції поліції Олександра Галицького, у рейди поліція піде, коли їх запросить міська рада чи інший уповноважений рішенням міськради орган.

“Якісь відпрацювання ми проводимо на постійній основі. І це стосується не лише перебування неповнолітніх на вулиці чи у кафе та ресторанах, а й продажу алкогольних напоїв, пияцтва та куріння. А саме по цій постанові, оскільки це ініціатива міської ради, то і рейди мають організовувати вони. Якщо буде запрошувати Служба у справах дітей чи хтось інший, то ми охоче будемо надавати свою допомогу”, – зазначив Олександр Галицький.

Він також додав, що одразу після рішення міськради організовувати рейд – не досить вдала ідея. Зараз, говорить поліціянт, варто нагадувати підліткам про те, що “комендантські години” діють за Законом України №243-VII, який його ніхто не скасовував. І відповідно до нього, дітям до 16 років перебувати на вулицях чи у закладах громадського харчування без супроводу батьків або інших законних представників – не можна.

“Зараз поки рішення на слуху, треба, щоб люди згадали про “комендантські години”, попередили дітей. Можливо, хтось забув про це. Потрібен трохи час на адаптацію й усвідомлення, що проблема серйозна. Просто вийти та поштрафувати – нічого не дасть. Адже на зниження підліткової злочинности впливають не лише “комендантські години”, – говорить працівник ювенальної поліції.

З його слів, злочинність серед підлітків знизилась через карантинні обмеження за останні півтора року, на це також впливає зайнятість дітей у школі та виїзд у села на канікули.

Юристка та адвокатеса Тетяна Малярчук водночас говорить, що нагляд за підлітками не зашкодить.

“У будь-якому разі, контроль та нагляд над підлітками, якщо це робиться не з порушенням їхніх громадських прав і свобод, а акцент ставиться на роз‘яснювальній, превентивній, виховній роботі, буде мати позитивний наслідок”, – говорить юристка.

Закон і рішення на місцях

За словами Тетяна Малярчук, закон має вищу юридичну силу, ніж рішення міської ради.

“Якщо рішення вступає у суперечність з вимогами закону, то у своїх діях, рішеннях фізичним та юридичним особам слід керуватися нормами чинного закону”, – зазначила адвокат.

На 16 липня рішення міської ради про заборону на перебування у кафе, ресторанах, інших громадських місцях із 22:00 до 06:00 не опубліковане. Тому проаналізувати, наскільки воно різниться або тотожне чинним нормативним актам вищого рівня, неможливо.

Подібне рішення Сумська міська рада приймає вдруге. Попереднє було введено на території міста у 2010 році.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
19.05.2024 Біля сервісних центрів МВС Сумщини з’являться мобільні укриття
19.05.2024 Шосткинський «Колос» поступився у першому матчі цьогорічного Чемпіонату Сумщини з футболу
19.05.2024 У Лебедині відбувся благодійний захід “Здоровій родині — здорова дитина!”
19.05.2024 Сумчанка виграла турнір з боксу в Угорщині
19.05.2024 Сумчани відзначилися на Кубку України з кінного спорту
19.05.2024 У Хотінській громаді внаслідок мінометного обстрілу поранено 64-річного чоловіка

Коментарі: