Лісничий із Сумщини отримав строк за систематичні крадіжки лісу

19.07.2021

У той час, коли обвинувальний акт стосовного головного лісничого ДП «Ямпільський агролісгосп» готується до судового розгляду, правоохоронцям вдалось довести чотири факти розкрадання лісу в с. Антонівка та с. Окіп, які були вчинені протягом минулого року інших лісником підприємства, пише yampil.info.

Зокрема були доведені наступні епізоди:

19.07.2020 у денний час, знаходячись у лісовому масиві (квартал 16 ділянка 1 поблизу с. Антонівка), вирішив здійснити розтрату ввіреного йому майна, а саме лісопродукції деревини дров`яної породи сосна. Він, без виписування офіційних документів здійснив відпуск лісопродукції деревини дров`яної непромислового використання породи Pinus sylvestris (сосна) 2 групи загальним об`ємом 5,166 м.куб. і загальною вартістю 1265,67 грн.

07.08.2020, знаходячись у лісовому масиві (квартал 100 ділянка 43 поблизу с. Окіп), вирішив здійснити розтрату ввіреного йому майна, а саме лісопродукції деревини дров`яної породи сосна.У той же день він, без виписування офіційних документів, здійснив відпуск лісопродукції деревини дров`яної непромислового використання породи Pinus sylvestris (сосна) 2 групи загальним об`ємом 2 м.куб., загальною вартістю 490 грн.

07.08.2020 у тому ж лісовому масиві, після офіційного відпуску лісопродукції деревини дров`яної непромислового призначення, без виписування офіційних документів лісопродукції деревини дров`яної непромислового використання породи Pinus sylvestris (сосна) 2 групи загальним об`ємом 5,97 м.куб. загальною вартістю 1462,65 грн.

07.08.2020 близько 12:00 год., перебуваючи у тому ж лісовому масиві поблизу с. Окіп, не маючи дозволу на порубку дерев породи береза, вирішив здійснити незаконний поруб 4 сироростучих дерев породи «береза» шляхом відділивши їх стовбурів від коренів. Відповідно до листа Державної екологічної інспекції у Сумській області № 3390/06-19 від 28.10.2020 своїми діями він заподіяв шкоду навколишньому природному середовищу на загальну суму 41 192,46 грн., що є істотною шкодою, оскільки у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Обвинувачений в судовому засіданні за пред`явленим йому обвинуваченням винним себе визнав повністю. Цивільний позов Ямпільської селищної ради, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог на суму 31 192,46 грн визнав повністю. Зазначив, що на даний час ним добровільно відшкодовано 10 000,00 грн, не заперечував проти стягнення з нього решти не сплачених коштів в сумі 31192,46 грн. У вчиненому щиро розкаявся, просив суворо його не карати. Кримінальні правопорушення вчинив не обдумано, не думаючи про негативні наслідки.

Суд дійшов до висновку, що винність лісничого Ямпільського агролісгоспу  повністю доведена та його дії суд кваліфікує за: ч.1ст.191 КК України- як розтрата чужого майна, яке було йому ввірене; ч.3 ст.191 КК України- як розтрата чужого майна, яке було йому ввірене, вчинене повторно; ч.1 ст.246 КК України як незаконна порубка дерев у лісах, що заподіяло істотну шкоду.

За ч.1 ст.246 КК України- йому було призначено покарання (три) роки обмеження волі; за ч.1 ст.191 КК України – 1 (один) рік обмеження волі, з позбавленням права обіймати посади пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на 1 (один) рік; за ч.3 ст.191 КК України 4 (чотири) роки обмеження волі, з позбавленням права обіймати посади пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на 3 (три) роки. Але на підставі ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш сурового покарання більш суровим і остаточно було прийнято рішення призначити покарання у виді обмеження волі строком на 4 (чотири) роки, з позбавленням права обіймати посади пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на 3 (три) роки. Крім того, до злочинця було застосовано  ст.75 КК України, яка дозволила звільнити його від відбування основного покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку на 2 (два) роки

Разом з тим, був задоволений цивільний позов Ямпільської селищної ради про відшкодування матеріальної шкоди завданої злочином в сумі 31 192 грн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: