Сумські хірурги зробили операції на шлунку без розрізів

21.07.2021

Нещодавно в хірургічному відділенні КНП «Центральна міська клінічна лікарня» були прооперовані два пацієнти з грижею стравохідного отвору діафрагми. При такій патології частина шлунка з черевної порожнини виходить в грудну порожнину – через стравохідний отвір діафрагми, що з часом може призвести навіть до онкології.

Обоє хворих – і чоловік, і жінка –  потерпали від проблеми вже декілька років поспіль. Лікування у терапевтів і гастроентерологів не давало належного результату.

«За результатами діагностики у пацієнтів була виявлена грижа стравоходу III cт. (коли над діафрагмою знаходяться абдомінальний відділ стравоходу і частина шлунка), – розповідає лікар-хірург Дмитро Чубун. – Це було показанням до оперативного втручання. В їхньому випадку була застосована лапароскопічна фундоплікація. Суть операції: повернути шлунку своє нормальне анатомічне положення і створити «манжету» з власних тканин пацієнта (шлункової стінки) – для попередження потрапляння в стравохід шлункового вмісту. Завдяки ушиванню стравоходу отвір діафрагми набув природних розмірів».

Як відзначає спеціаліст, раніше втручання з приводу такої проблеми виконувалися відкритим способом – із великим розрізом черевної стінки, що в післяопераційному періоді супроводжувалося довготривалим відновленням та больовим синдромом. До того ж – від розрізу лишався шрам.

«Зараз, завдячуючи сучасному обладнанню, яке є в нашій лікарні, ми проводимо такі операції лапароскопічно – без розрізу, – пояснює лікар. – Робиться 5 маленьких проколів в передній черевній стінці, через які заводяться спеціальні інструменти і відеокамера. Всі маніпуляції в ході лапароскопії виконуються під візуальним контролем, що дозволяє виключити пошкодження важливих анатомічних структур. Переваги цієї методики в малій травматичності, а період відновлення і реабілітації займає мінімум часу. До кінця першої доби наші пацієнти вже вставали, ходили і почали вживати рідку їжу (воду і бульйон). А через 2-3 дні – були виписані додому».

Лапароскопічні втручання – найбільш ефективний спосіб позбутися від хвороби і повернути якість життя. Найголовніше, що після операції повністю відпадає необхідність прийому медикаментів і дотримання строгої дієти.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: