Учениця Сумської школи №27 відкрила астероїд

22.07.2021

У рамках міжнародної кампанії з пошуку астероїдів, організованою International Astronomical Search Collaboration (IASC), учасниця команди AstroSumy Євгенія Крючкова відкрила астероїд 2021 DQ7.

Кампанія тривала з 5 по 30 березня 2021 року. Разом з Євгенією в команді працювали й інші учні школи №27: Едуард Волкогон, Валерія Крапивна і Тимофій Пташенчук, а також учень 6 класу Сумської школи №7 Андрій Кожем’якін разом із татом Сергієм Кожем’якіним. Організацією роботи учнів, обробкою зображень займались учителька фізики і астрономії Ірина Шевченко та астроном-аматор Олександр Мельник.

Астероїд було відкрито Євгенією на зображеннях, отриманих в обсерваторії Pan-STARRS1 16 лютого. Тоді астероїд отримав код команди ASU0403. Пізніше стало відомо, що він був прийнятий командою IASC, а його вимірювання були відправлені в Центр малих планет (Minor Planet Center, MPC). В MPC астероїд отримав попередній код P11ds1T.

Про підтвердження астероїда ASU0403 дізнались у липні зі звіту, надісланого координаторами IASC. Друга команда з України Kovtuny Educational Complex Zolotonosha District, яка брала участь у кампанії, також відкрила два астероїди. Підтвердження астероїда означає знаходження в базі MPC інших спостережень того ж самого об’єкта. Про відповідність спостережень говорять збіг орбіт, обчислених на базі одиночних спостережень.

АНІМАЦІЯ РУХУ АСТЕРОЇДА 2021 DQ7 НА ЗНІМКАХ З ОБСЕРВАТОРІЇ PAN-STARRS1. КОЛЬОРИ ІНВЕРТОВАНІ.

Після підтвердження ASU0403 отримали тимчасовий код 2021 DQ7. За цим кодом можна знайти повну інформацію про нього на сайті MPC.

2021 DQ7 – астероїд головного пояса. Його орбіта знаходиться між орбітами Марса і Юпітера. Після відкриття він спостерігався також у квітні. У базі MPC також були знайдені його спостереження починаючи з 2011 року. Загалом астероїд спостерігався 54 рази протягом 5 протистоянь. Це дозволило точно визначити його орбіту, про що свідчить нульова невизначеність (uncertainty). Відстань астероїда від Сонця змінюється від 2.2 до 2.9 астрономічних одиниць. Період його обертання навколо Сонця сягає 4 роки.

За правилами IASC, учасник, який відкрив астероїд, може назвати його своїм ім’ям, коли він отримає постійний код. І хоча його здобуття є тривалим процесом, таке відкриття вже зараз є значним досягненням для Євгенії і усієї команди. Те, що зображення з новим астероїдом дістались саме Євгенії – чиста випадковість. Але для того, щоб відкрити астероїд, необхідно старанно працювати.

АстроСуми

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: