Суми стали учасником міжнародної ініціативи для міст та центрів освіти дорослих

27.07.2021

У Сумах відбулася робоча зустріч посадовців міської ради, представників німецької неурядової організації «Німецьке об’єднання народних університетів» (DVV International) та представників ГО «Центр освіти впродовж життя» щодо старту проєкту «Urban X-change Network».

У обговоренні взяли участь секретар міської ради Олег РЄЗНІК, заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ, начальник управління стратегічного розвитку міста Оксана КУБРАК, регіональний директор DVV International в Білорусі, Молдові, Україні Леван КВАЧАДЗЕ, директор Представництва DVV International в Україні Олег СМІРНОВ, менеджер проектів Представництва DVV International в Україні Ірина ЧУБАРУК та представники ГО «Центр освіти впродовж життя» Юрій ПЕТРУШЕНКО та Римма МІЛЕНКОВА.

Як зазначив Леван Кавачадзе, Суми попередньо висловили свою зацікавленість в участі в проєкті «Urban X-change Network – Мережа обмінів між містами: Посилення міжнародної співпраці між містами, центрами освіти дорослих та громадянським суспільством». Пізніше Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини надало позитивну відповідь щодо підтримки цієї ініціативи. Офіційно проєкт розпочнеться у вересні 2021 року, а триватиме до грудня 2023 року.

Як розповів представник ГО «Центр освіти впродовж життя» Юрій Петрушенко, це міжнародна ініціатива, у якій візьмуть участь міста з чотирьох країн: Німеччини, Великобританії, США та України. Основна мета – сприяти та посилювати активну участь громадянського суспільства в інноваційних проєктах в межах партнерства міст. Окрім того, одна з цілей проєкту – посилення зовнішньої культурної та освітньої політики Німеччини, а також стимулювання розвитку міської та громадянської дипломатії через активізацію та розширення партнерств міст-побратимів.

Ірина Чубарук повідомила, що згідно з проєктом у 2021 році передбачається спільна розробка плану заходів представниками партнерських міст і центрів освіти дорослих, зокрема, в межах партнерства Суми й Целлє. Також у вересні будуть обрані теми, за якими будуть реалізовуватися навчання та обміни.

Заступник міського голови Станіслав Поляков подякував за візит гостям та запевнив у тому, що виконавчі органи міської ради всіляко сприятмуть та допомагатимуть у реалізації цього проєкту. Адже важливість його в тому, що люди матимуть змогу поглиблювати свої знання в певних темах, здобувати нові вміння та навички.

Секретар міської ради Олег Рєзнік закцентував увагу на тому, що проєкт важливий, адже передбачає підвищення ролі міст у міжнародній співпраці. Саме тому робота в даному напрямку є важливою і необхідною, особливо тоді, коли є синергія влади і громадянського суспільства.

Освіта впродовж життя – одна із цілей, яка записана до Стратегії розвитку міста Суми до 2030 року. Про це сказала начальник управління стратегічного розвитку міста Оксана Кубрак. Вона презентувала учасникам робочої зустрічі примірники цього документа та детально зосередилася на тому, що ця ціль була запропонована саме сумчанами під час стратегічних сесій, які проводилися у рамках розробки Стратегії.

У підсумку зустрічі було прийнято рішення створити координаційну раду щодо участі в проєкті «Urban X-change Network – Мережа обмінів між містами: Посилення міжнародної співпраці між містами, центрами освіти дорослих та громадянським суспільством», де вирішуватимуться питання, які виникають у ході його реалізації.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: