У Сумах рятують хворих із допомогою кардіостимуляторів

29.07.2021

Часом серце – найголовніший людський орган – підносить неприємні сюрпризи. До них відносяться аритмії, які іноді представляють смертельну загрозу. Проте критичні порушення ритму серця – далеко не вирок, упевнені спеціалісти КПН «Центральна міська клінічна лікарня». Установка електрокардіостимулятора допоможе таким пацієнтам насолоджуватися життям! Тільки за останні два місяці в лікарні було імплантовано більше 20 пристроїв.

– Кардіостимулятор називають штучним водієм сердечного ритму, – розповідає в.о. завідувача відділення інтервенційної кардіології, реперфузійної та інтенсивної терапії Денис Устименко. – Цей невеликий прилад (розміром із сірникову коробку і вагою 20-30 г) стає порятунком для хворих. Він складається з елемента живлення (батареї), імпульсного генератора і електрода-провідника. По суті, це мікропроцесор, запрограмований допомагати нашому серцю працювати, як годиться. Так, якщо частота сердечних ударів знижується до небезпечного мінімуму, – кардіостимулятор активізується, посилає імпульси в серце, викликаючи скорочення. Загроза для життя, таким чином, зникає. Якщо серце б’ється в нормальному ритмі – апарат поводиться спокійно, просто контролюючи сердечну діяльність.

Операція по установці кардіостимулятора малоінвазивна і проводиться під місцевим знеболюванням. У процесі втручання «розумний прилад» закріплюється під грудним м’язом, а електрод – підводиться до серця. Таким чином, кардіостимулятор з’єднується з головним органом нашого організму, сприймаючи біопотенціали і за необхідності посилаючи до серця імпульси.

Звичайно ж, як відзначає лікар, кардіостимулятор не звільняє хворого від раніше набутих хронічних захворювань (до прикладу – гіпертонії, діабету або атеросклерозу судин). Проте, пацієнт повертається до своїх буденних справ, не переймаючись, що у будь-який момент у роботі серця може статися черговий збій.

Показанням для такої операції є:

– синусова брадикардія, синоатріальні блокади, АВ блокада І та ІІ ст. Мобітц І, які супроводжуються головокружінням, втратою свідомості, задишкою, швидкою втомою;

– АВ блокада ІІ ст. Мобітц ІІ та повна АВ блокада (незалежно від симптомів).

Отже, якщо у Вас відмічається головокружіння, втрата свідомості, рідкий пульс менше 50 ударів за хвилину, швидка втома, задишка при ході або перебої в роботі серця – звертайтесь за консультацією до кардіолога. Наша команда обов’язково допоможе вирішити проблему!

Телефон для безкоштовних консультацій – (066)267-68-22 (Денис Ігорович Устименко).

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: